Požadujeme demisi ministra zdravotnictví, demonstrovali lidé v Ostravě

20. červenec 2020 19:16

Demonstranti v Ostravě na Masarykově náměstí v pondělí v některých projevech vyzvali k rezignaci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Kritizují komunikaci vlády a krajské hygienické stanice při zavádění protikoronavirových opatření. Kabinet označují za nekompetentní. Varovali také před tím, že lidé v karanténě nebudou moci k volbám.

„Situace v OKD a obecně na Karvinsku byla dlouhodobě podceněna a nekomunikována s širokou veřejností,“ uvedl ve svém závěrečném prohlášení Přemysl Bureš z iniciativy Ostrava nemlčí, která pondělní akci pořádala. „Odpovědnost jednoznačně nese ministerstvo financí v čele s ministrem Adamem Vojtěchem. Jako první bod protestů tedy žádáme jeho okamžité odstoupení,“ prohlásil.

K rezignaci Vojtěcha vyzvali i další řečníci. „Chceme kompetentní komunikaci od kompetentních lidí a ne tu blamáž, která se tady děje,“ řekl občanský aktivista Luděk Bajgar. Lidé jeho projev ocenili potleskem a skandováním „Demisi, demisi“.

Demonstranti v Ostravě na Masarykově náměstí v pondělí v některých projevech vyzvali k rezignaci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha

Vojtěch ale již dříve uvedl, že rezignovat nehodlá. V neděli naopak řekl, že by setrvání ve funkci měla zvážit ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová.

„Protože se jedná o problém našeho Moravskoslezského regionu, žádáme také hejtmana Ivo Vondráka (ANO), aby k celé věci okamžitě zaujal jasné přehledné stanovisko, které se nebude skrývat za žádné politické kličkování a jednoznačně pojmenuje odpovědné osoby,“ požaduje rovněž iniciativa. Hejtman v pondělí řekl, že nevidí důvod pro tak razantní plošná opatření v celém kraji.

Čtěte také

Někteří řečníci upozornili na to, že lidé v karanténě nebudou smět volit. „Dnes vyšlo najevo, že vláda se rozhodla odebrat volební právo všem, kteří zrovna na přelomu září a října budou v karanténě. To se nestalo od revoluce,“ řekl jeden z nich.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ale v pondělí řekl, že nemožnost hlasovat pro lidi karanténě není podle něj žádnou novinkou. „To není nic, co by si vymyslelo ministerstvo vnitra, je to tady dlouhodobě, je to realita,“ uvedl.

Organizátoři protestu upozornili, že si uvědomují závažnost situace s nemocí covid-19, ovšem v těchto dnech přetekla i míra loajality. „Vláda a všechny složky státu zde překročily pomyslnou hranici základních lidských práv a svobod, když pod pláštíkem boje proti zákeřné nemoci omezují občany na jejich právech a nesmyslně a nepředvídatelně mění podmínky nejen svobodného podnikání, ale také trhu práce,“ uvedli.

Lidé se rozhodli vyjít do ulic poté, co Krajská hygienická stanice v Ostravě v pátek zpřísnila opatření související s pandemií koronaviru, mimořádná opatření začala platit prakticky bezprostředně po vyhlášení.

Lidé musí v celém kraji nosit roušky v hromadné dopravě a vnitřních prostorách. Akcí se může účastnit nejvíc 100 lidí. Bary a restaurace jsou v noci zavřené. Opatření se dotkla například pořadatelů, kteří museli obratem zrušit své připravené akce.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související