Hygienici budou protiepidemická opatření vyhodnocovat pravidelně po týdnu

20. červenec 2020 14:14

Moravskoslezští hygienici budou pravidelně po týdnu přehodnocovat opatření proti šíření koronaviru v kraji. Mezi ně například patří nošení roušek ve vnitřních prostorách v celém kraji nebo zákaz konání akcí nad sto osob.

Opatření by se podle aktuální situace mohla zmírňovat nebo naopak zpřísňovat. „Asi se zamyslíme nad tím, že možná některá opatření půjdou změnit. Asi je dobrá myšlenka, kterou měl pan hejtman, že i ty venkovní akce by mohly být v rouškách,“ uvedla ředitelka krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová.

„Ale kdo to tam bude kontrolovat? Policie? Kdo bude rozhánět koncert pěti tisíc lidí, kteří nebudou používat roušky?“ zeptala se Svrčinová.

Hygienici náhle a nečekaně zpřísnili opatření v pátek 17. července, což mělo dopad mimo jiné na NeFestival Colours of Ostrava, který museli pořadatelé zrušit z minuty na minutu. Hygienici si za to vysloužili ostrou kritiku.

Sociální odstup a roušky

V Moravskoslezském kraji je potřeba dodržovat sociální odstup a nosit roušky, aby se nákaza covidem-19 dál nešířila. Po jednání Bezpečnostní rady Moravskoslezského kraje to uvedl hejtman Ivo Vondrák (ANO). „Rouška a sociální odstup je skutečně to, co nejlépe funguje v této oblasti, takže je třeba to nějakým způsobem dodržovat,“ řekl hejtman.

V neděli přibylo v Moravskoslezském kraji padesát nových případů nákazy koronavirem. Jen dva z nich ale souvisí s nákazou v dolech OKD. Mezi nemocnými se objevili taky už někteří zdravotníci.

autoři: Klára Křižáková , Nikola Kopáčová , tif
Spustit audio

Související