Budova západního nádraží v Opavě je po rekonstrukci, zázemí tam najde i policie

29. březen 2023 15:25

Nádražní budova na vlakové zastávce Opava západ je po rozsáhlé rekonstrukci. Objekt z konce 19. století opravila Správa železnic za 104 milion korun. Cestujícím bude k orientaci ve vlakových spojích sloužit nový informační systém a část budovy navíc využije jako služebnu i policie.

Velká oprava se soustředila hlavně na nádražní budovu, nástupiště prošla rekonstrukcí už v roce 2016. „Tehdy se tady budovala dvě bezbariérová nástupiště pro pohodlnější nástup do vlaků a proběhla i celková rekonstrukce kolejiště a zabezpečovacího zařízení. Nyní jsme se soustředili především na tu samotnou budovu tak, abychom opravdu jí vrátili původní krásu a lesk,“ uvedl ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Budova bude kromě drážních účelů sloužit také policii nebo poště. „Převážnou část budovy bude využívat Policie ČR. Bude zde sídlit pracoviště opavského dopravního inspektorátu a to bude využívat opravdu velké množství prostor. Pak zůstává pobočka České pošty a kromě toho jsou to už prostory pro cestující, to znamená čekárna, pokladny, toalety a tak dále,“ doplnil Gavenda.

Historie stanice Opava-západ se začala psát v roce 1872 pro cestující dál směrem na Krnov a Bruntál. Postupně sice ztratila pozici centrálního nádraží, ale dodnes patří k rušným místům. Hlavně při cestách do práce a do škol.

Spustit audio

Související