Západnímu nádraží v Opavě se vrací původní podoba, jakou mělo před 150 lety

15. listopad 2021 09:10

Doslova před očima se mění historická budova západního vlakového nádraží v Opavě. Na rekonstrukci a přestavbu čekali cestující desítky let. Stavební práce na stanici Opava-Západ sledujeme od začátku. Pokračují podle plánu.

Sbíječky, míchačky, hromady cihel a stavebního materiálu. Západnímu nádraží vládnou stavbaři. Už jsou vidět oblouky nad velkými okny místo hranatých obdélníků po přestavbě třeba v 70. letech.

O zvelebení této „ostudy města“ se mluví už dlouho. Toto je pro zajímavost pohled z roku 2006. Tehdejšího primátora Zbyňka Stanjury (ODS): „Samozřejmě ta klíčová investice by byla na straně Českých drah, ale může se stát, že některé majetky by se buď odkoupilo, nebo převedlo do vlastnictví města. Ale musíme mít pro to využití. Takže nejdříve budeme hledat využití toho areálu a pak se teprve dostaneme k možným investičním akcím.“

Čtěte také

Tehdy se o rekonstrukci výpravní budovy mluvilo jako o něčem hodně vzdáleném. Což byla nakonec pravda.

Dnes už ale cestující vidí, že se omšelá památka mění rozhodnutím Správy železnic. S 80milionovým rozpočtem. A většinou to oceňují, i když teď musí kličkovat od vlaku podél plotu.

Od klíčového uzlu po nevýznamnou zastávku

Stanice Opava-Západ zažila dlouhé roky, kdy byla klíčovým přestupním uzlem, křižovatkou a dokonce se odtud vypravovaly i mezistátní vlaky.  Po druhé světové válce se ale situace změnila a dnes je to už, řekněme, jen průjezdná zastávka.

Opavský magistrát chystá na léto zvelebení nejbližšího okolí, zeleně, silnice, chodníků, veřejného osvětlení. Do konce ledna bude hotová projektová příprava. „Zavázali jsme se k tomu, že de facto bude revitalizace celého západního nádraží a my z městských prostředků uděláme revitalizaci přednádraží,“ potvrdil primátor Tomáš Navrátil (ANO).

Stanici Opava-západ dobře znají místní strážníci. Jezdili sem často, oprýskané nádraží lákalo k nejrůznějším výtržnostem. To vše by se ale mělo změnit už v příštím roce. Vedle nádraží Opava-východ získá město další zachráněnou železniční památku.

Výsledek rekonstrukce budovy zatím ukazuje billboard
autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související