Bužma zpívá o všem možném, nebere si servítky, protože život se s nikým nemazlí

17. duben 2023

I  v našem kraji se daří poctivému blues. Jedním z jeho věrných propagátorů je už několik desetiletí Lubomír Bužma Khýr.

Hráč na akustickou kytaru, dobro, banjo a foukací harmoniku píše akustické blues s českými texty. Přesněji řečeno i s prajzkými texty, protože Bužma využívá specifické slezské nářečí známé jako prajzština.

Bužma za svou bohatou kariéru nastřádal mnoho zkušeností, vystupoval se zahraničními bluesmany, z českých si zahrál s Pepou Streichlem nebo aktuálně s vynikajícím harmonikářem Matějem Ptaszkem.

Čtěte také

Bužma natočil několik autorských alb, to poslední se jmenuje Holčovice a pojednává o jeho ambivalentním vztahu k alkoholickému moku.

Bužma zpívá o všem možném, nebere si servítky, protože život se s nikým nemazlí. Taky on sám si prožil své, když se před několika lety projevila jeho vrozená oční vada, která ho málem připravila o zrak. Možná proto jsou jeho písně taky hodně ironické a vtipné, dívat se veselýma očima je vždy lepší, než propadnout depresím.

Bužma slaví narozeniny 20. dubna, narodil se v roce 1969. Tak mu popřejme hodně zdraví, pevný zrak a mnoho krásných nových bluesových písniček.

Příjemný poslech Českého rozhlasu Ostrava vám přeje Milan Bátor.

Bluesový písničkář Lubomír Bužma Khýr ve Studiu 1
autor: Milan Bátor
Spustit audio