Byty z bývalého statku. V Hlince na Osoblažsku chtějí přilákat nové obyvatele

2. březen 2020 07:50

V Hlince na Osoblažsku se snaží přilákat nové obyvatele. Obec v česko-polském pohraničí chce začít s přestavbou bývalého státního statku na průmyslový areál a byty. Chátrající statek hyzdí náves dříve zemědělské obce. Vedení obce se po několikaletém sporu dohodlo s Řádem Maltézských rytířů a areál získalo do vlastnictví. Teď plánuje velké opravy.

„V momentě, kdy přestaly fungovat statky, skoro všichni tady přišli o práci. Lidé se odstěhovali a zůstalo to tady prázdné,“ vzpomíná paní Elena, jak dříve prosperující zemědělská oblast začala po zavření statků rychle přicházet o obyvatele.

Bývalý státní statek dodnes hyzdí náves Hlinky a obec ho nově získala do vlastnictví. „Jsou to ruiny, ve kterých by se dal natáčet poválečný film. Jediné, co ještě funguje, je kravín. I ten ale dosluhuje,“ popisuje starosta Marcel Chovančák (SNK).

„Výhodou je, že se zbavíme ekologické a historické zátěže. Chceme to začít rekonstruovat, zateplit a vybudovat nové byty s centrálním vytápěním. Třeba se nám podaří sehnat i investora pro jednu z hal. Musíme vymyslet něco pro malé podnikatelské objekty, abychom sem dostali další lidi a další práci,“ dodává starosta.

Výhodné pro všechny

Obec získala areál po dohodě s Řádem Maltézských rytířů, se kterým ho vyměnila za část lesa. „Z pohledu řádu šlo o vzájemně výhodnou dohodu. Obec získala prostor pro svůj další rozvoj a řád díky tomu může rozšířit své udržitelné lesní hospodaření, které už na Osoblažsku má,“ potvrzuje mluvčí řádu Hedvika Čepeleová.

Letos chce obec získat na opravu areálu krajské dotace a přestavba začne příští rok.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související