Bývalý dům sester přebuduje Nový Jičín na startovací byty pro mladé

11. září 2019 06:20

Malometrážní byty pro mladé místo pro seniory. Zastupitelé v Novém Jičíně dali zelenou projektu startovacích bytů místo domu s pečovatelskou službou. Údajně kvůli financím i potřebnosti.

Zastupitelé si nechali zpracovat studii a na podzim se pustí do projektu. „Dům doposud fungoval jako dům sester, tedy ubytovna pro zaměstnance nemocnice. Kraj tuto budovu v roce 2016 daroval městu, nájemníci skončili a od té doby je dům nevyužitý,“ říká místostarosta Václav Dobrozemský (ODS).

„I s ohledem na finanční náročnost a nedostatek bytů pro mladé jsme se rozhodli realizovat tento záměr. Senioři nám ale nejsou lhostejní a jednáme s investory, kteří mají zájem stavět nebo rekonstruovat domy, kde má být i zázemí pro seniory,“ dodává novojičínský místostarosta.

Rekonstrukcí domu má vzniknout 39 bytů 2+kk o rozměrech zhruba 45 metrů čtverečních. Startovací byty se sníženým nájemným nabídne město lidem do 35 let. Nájemní dobu chce omezit na čtyři roky.

Podle prvotních odhadů bude rekonstrukce bývalé ubytovny na startovací byty stát přes 60 milionů korun. Místostarosta Dobrozemský doufá, že by se sem první nájemníci mohli nastěhovat už za dva roky.

autor: mot
Spustit audio

Související