Dům sester v Novém Jičíně by se mohl změnit na bezbariérové bydlení

11. listopad 2015
Dobré odpoledne

Nový Jičín počítá se stárnutím tamních obyvatel. Ve městě ale do budoucna není dostatek bezbariérových bytů. Důchodci navíc na náročné úpravy nemají peníze, nebo to samotné stavby nedovolují. Speciální byty by proto mohly vzniknout v Domě sester.

„Takových bytů je málo a pro seniory je to výborné. Generace stárne, co si budeme namlouvat, že. Je to tak,“ shodují se seniorky Zdeňka a Jana. Bydlí na sídlišti kousek od Domu sester. A z plánu radnice jsou nadšené.

„S manželem jsme přihlášení do pečovateláku, čekáme pět roků. Musím mít už teď prahy odstraněné a vanu jsme kvůli zdravotnímu stavu museli odstranit, máme sprchový kout,“ říká paní Zdeňka.

Další úpravy ale s manželem už dělat nechtějí, protože je to náročné, drahé, a raději by si zaplatili podnájem v bezbariérovém bytě. Těch je tady ale málo.

„Zjišťujeme, že je nedostatek bytů pro manželské dvojice, to znamená bytů minimálně o velikosti 1+1. Dostáváme se do domácností, které jsou už nevyhovující pro bydlení seniorů – třeba čtvrté, páté patro bez výtahu. Může to být i velký byt, který už nejsou schopni udržovat,“ vyjmenovává vedoucí pečovatelských služeb v Novém Jičíně Alice Hynčicová.

„Přestavba některých bytů, alespoň na vhodné bydlení pro seniory, není prakticky možná a je finančně velice náročná. Problém je v tom, že třeba nerozšíříte dveře do koupelny a člověk, pokud je na vozíku nebo s holemi, tak se tam prostě nevleze,“ dodává vedoucí pečovatelských služeb.

Proto chce město vytvořit nové bezbariérové bydlení. Dům sester sloužil dlouhá léta personálu místní nemocnice. Už ale potřebuje opravit. Do konce roku tady ještě budou bydlet poslední nájemníci. Pak chce Moravskoslezský kraj dům darovat městu. S podmínkou, že bude sloužit sociálním účelům.

„Zčásti by mohl sloužit i jako komunitní dům, nejenom senioři by zde mohli žít, ale i například maminky s dětmi, poté co opustí třeba náš azylový dům, taky jeden byt pro postižené. Hned vedle je prostor, kde bychom rádi udělali už druhé hřiště pro seniory,“ říká starosta Nového Jičína, Jaroslav Dvořák (ČSSD).

Příští týden zastupitelstvo rozhodne o přijetí domu od kraje. V příštím roce by pak měla vzniknout projektová dokumentace a začít rekonstrukce. Podle starosty by se sem první obyvatelé mohli nastěhovat už v roce 2018.

autor: Zdislava Mochová
Spustit audio