Bývalý horník v Ostravě staví sochu mamuta. Její základ tvoří důlní vozík

25. leden 2021 14:53

V areálu Hornického muzea v Ostravě vzniká obří železobetonová socha mamuta. Staví ji tam jeden z muzejních pracovníků a bývalý horník Miloš Schaffelhofer. Základy udělal ze železa, na něho potom nanesl beton a lepidlo. Až bude mamut hotový, v areálu muzea doplní už stojící pravěkou vesnici.

Čtěte také

 „Začátek toho je korba důlního vozíku, na který jsem navařoval trubky, íčka a kolejnice, aby to mělo nějaký základ. To celé je zabetonované, jen vnitřek je dutý, protože by to pak celé strašně moc vážilo,“ říká autor sochy.

Složité na práci byly mamutí kly. „Ale to se dělalo dole na zemi a potom se to věšelo a přivařovalo. Aby to bylo bezpečné a nespadlo to,“ vysvětluje Schaffelhofer.

Mamut není celý – chybí mu zadní část těla. „Je spadlý do díry a hrabe se ven. Nad ním pak ještě bude stát pračlověk s oštěpem nebo dva, kteří ho budou chtít dorazit,“ dodává.

Miloš Schaffelhofer u hrubé stavby mamuta

Z hrubé sochy už zbývají jen drobnosti, jako jsou uši a uhlazení zadní části. A pak přijde na řadu srst. „Musím koupit lepidlo a budu na to dávat chlupy,“ nastiňuje další práci.

Miloš Schaffelhofer je velký milovník historie. „Když mě v roce 1988 vyřadili z šachty, dostal jsem se do hornického muzea k studování historie na Landeku. Zjistil jsem, že tady byli mamuti a lovci mamutů a měl jsem takový sen něco z toho tady udělat,“ vzpomíná.

Mamuta chce mít hotového do letních prázdnin.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související