Candát s vinnou pěnou a máslovou zeleninou od Jaroslava Sapíka je skvělý tip i na Vánoce
Candát patří mezi naše absolutně nejlepší ryby. Stačí jen citron a sůl, abychom přiznali jeho chuť a nepřetloukli chuť ryby zbytečným kořením. Svěží a lehké jídlo s restovanou zeleninou a nadýchanou vinnou pěnou připravíte za chvilku.
- Na 4 porce:
- 150–200 g candáta na porci
- hladká mouka na obalení
- 4 lžíce olivového oleje (může být slunečnicový)
- špetka mletého bílého pepře
- štáva z půlky citronu
- 1 lžička soli
- Na zeleninu:
- 20 malých baby mrkviček
- 4 hrsti hráškových lusků
- 5 brambor
- 50 g másla
- sůl na dochuceni
- špetka cukru podle chuti
- pár kapek citronu
- Na vinnou pěnu:
- 100-150 ml kvalitního bílého vína
- 3 žloutky
- pár kapek citronu
- 1 lžička cukru
Postup
Brambory omyjeme a ve slupce uvaříme. Na pánvi rozehřejeme máslo. Předvařené brambory rozkrojíme esteticky šikmo na půl a vložíme do rozpáleného másla.
Po chvilce vložíme předem uvařenou baby mrkvičku. Společně restujeme a na závěr přidáme hrášek, lehce osolíme a vše prorestujeme.
Vyjmeme brambory, zeleninu lehce přisladíme a přidáme pár kapek citronu. Promícháme a odstavíme.
Candáta jen lehce pokapeme citronem a osolíme. Obalíme v mouce z obou stran. V pánvi rozehřejeme olivový olej a vložíme do něj candáta kůží dolů. Pečeme tak minutu a půl a otočíme, oheň stáhneme a necháme „doběhnout“ další minutu a půl. Candát si musí zachovat šťavnatost a přitom získat na kůži zlatavou barvu.
Vinnou pěnu vytvoříme ve vodní lázni. Vezmeme rendlík a vložíme ho do hrnce s vodou tak, aby se voda dotýkala alespoň do půlky rendlíku.
Do rendlíku nalijeme víno, přidáme žloutky. Nad párou šleháme, nesmíme přestat. Když už je to promíchané, dochutíme citronem a lžičkou cukru. Musí to být sladkokyselé. Šleháme do zhoustnutí.
Tip: Takovou pěnu můžete udělat i z koňaku, záleží na typu ryby.
Jaroslav Sapík
Tento recept jsme připravili u šéfkuchaře doma v Klokočné. Může to být odlehčená inspirace i na vánoční stůl místo tradičního kapra.
Jaroslav nás pohostil i dalšími dobrotami ze své kuchyně. Ochutnali jsme například velkou porci vepřového steaku nebo nadívanou perličku. Bylo to krásné setkání s výborným jídlem – jako vždy.