Černý klobouk, housle, kytara... Maestro Richard Kroczek by měl 84 let

16. leden 2023

Říkalo se mu maestro a tato přezdívka mu patřila zcela právem stejně jako neodmyslitelný černý klobouk, který téměř nikdy neodkládal. Řeč je o Richardu Kroczkovi starším, legendárním houslistovi (a kytaristovi), jehož umělecká dráha byla velmi úzce svázaná také s Českým rozhlasem Ostrava.

Richard Kroczek se narodil 27. ledna 1939 v rodině hornického předáka v Karviné-Lazech. Hudbě se věnoval při studiu na průmyslovce a vysoké škole železniční v Praze.

Kroczek starší byl opravdový pan muzikant – neobyčejně všestranný, otevřený a nesmírně poučený. Působil v Ostravském rozhlasovém orchestru, s nímž jako sólista absolvoval koncerty na evropských jazzových festivalech.

Maestro Kroczek byl nejen brilantní muzikant, ale stejně inspirativní pedagog. Není pochyb, že ovlivnil také nejvýznamnější ostravskou kapelu 90. let Buty, v níž působí dodnes jeho syn Richard.

Maestra Richarda Kroczka staršího si připomeneme jeho šťavnatým houslovým sólem v písni Vzpomínka na první máj. Písnička pochází z alba Tramtárie kapely AG Flek a maestro si v ní vystřihl ikonické sólo, až se, panečku, hory zelenaly. Takový drive dnes umí málokdo.

Dne 27. ledna 2023 by se tento nezapomenutelný muzikant dožil 84 let.

autor: Milan Bátor
Spustit audio

Související