Chata Prašivá v Beskydech dostává novou tvář

23. červenec 2015

Pokud plánujete výlet na horskou chatu Prašivá v Beskydech, přibalte si do batohu taky rukavice a montérky. Jako brigádníci můžete pomoci s rozjetou obnovou oblíbeného výletiště.

Historickou útulnu spravují už několik měsíců početní dobrovolníci společně s novými nájemci, kteří se rozhodli oblíbené výletiště vzkřísit. Proměnou prošel hlavně interiér. Opravena už je kuchyň, Bezručova místnost nebo třeba rozhledna ve věži střechy, kam se po letech návštěvníci taky podívají. Práce ale nekončí a pomocných rukou je stále třeba.

„Chata Prašivá byla postavena v roce 1921. Začali v dubnu a už na podzim ji měli hotovou. Takže za půl roku. A je to první česká turistická chata v Moravskoslezských Beskydech,“ připomíná nový provozovatel Martin Stiller.

Co zaujme na první pohled, je velká cedule zboku chaty, která odkazuje na sbírku na vzkříšení chaty Prašivá. Vlastníkem je Klub českých turistů a peníze se sbírají na rekonstrukci.

„Není to klasická veřejná sbírka, ale jde o crowdfundingový projekt Startovač. My jsme tady v podstatě odstartovali vzkříšení chaty a to probíhá tak, že nám lidé mohou pomoci nejen finančně ale i pomocnou rukou. A o tom je právě to vzkříšení, protože v současné době už na chatě pracuje asi devadesát dobrovolníků,“ dodává Stiller.

Letní soutěž Křížem krajem 2015

Kolem útulny rovněž vzniká neformální klub přátel chaty, který chce pod vrchol Prašivé vrátit tradiční akce a vytvořit zázemí pro rodiny a děti. Všechny aktuality se zájemci dozvědí i na novém webu www.chataprasiva.cz.

K chatě už neodmyslitelně patří vycpaný medvěd

„Mít nějakou horskou chatu byl vždycky náš sen. Nejdříve v Rakousku, kde jsme bydleli, ale když se nám naskytla příležitost tady, neváhali jsme. Snažíme se jí dát takovou novou košilku a aby byli turisté spokojení,“ dodává Renáta Stillerová, manželka provozovatele.

Více se o chatě dovíte v našem rozhlasovém magazínu Křížem krajem - viz odkaz 'Přehrajte si celý příspěvek'.

Spustit audio