Chcete si doma vařit pivo? Pokud máte přes dva miliony a garanta, můžete

6. březen 2015
Dobré odpoledne

Pijete rádi pivo? A co byste řekli malému domácímu pivovaru? Pro některé je to možná lákavá představa, ale pro většinu hlavně finančně nedostupná. I nejmenší zařízení na výrobu piva totiž vyjde na několik miliónů korun. Přesto jde o moc zajímavé zařízení.

Mezi labužníky se pivu říká právem zlatý mok. Řada skalních vyznavačů chmelového nápoje by se možná chtěla věnovat výrobě piva, aspoň v domácích podmínkách. Pokud máte na účtu pár miliónů, není to problém. Taky musíte mít vzdělání sládka, protože bez výučního listu u nás pivo vařit nesmíte. Další řadu zajímavostí o minipivovarcích jsme zjišťovali u Petry Hejcmanové, která pracuje ve firmě zabývající se výrobou pivovarnického zařízení.


Kdyby si chtěl někdo uvařit vlastní pivo doma, má rozvětvenou rodinu – my na té severní Moravě jsme spíš na to pivo, co by pro to mohl udělat, co by se dalo pořídit?

Mohl by za námi přijít a my bychom mu už řekli postup, co má všechno udělat.

To jste mi řekla hezky. Ale dá se koupit nějaký malilinkatý pivovárek?

Dá. Děláme standardně varnu, která má 250 litrů. Pak děláme samozřejmě větší, ale ti, co jsou takoví, že mají opravdu rádi to pivo a chtějí, aby kvalita nebo chuť byla stejná, tak si musí pořídit minipivovar. Protože když si vaříte někde doma na hrncích, tak to nikdy neuvaříte stejně.

Dvě stě padesát litrů – kolik by to tak mohlo stát, kdybych si chtěl pořídit svůj vlastní pivovar a udělat si ho doma ve sklepě?

Kompletní technologie – od šrotovníků, varny, chlazení, tanků, plnička, stáčení – by vás vyšlo minimálně na dva a půl milionu korun. Připravte si takové peníze při kapacitě dvě stě padesát litrů.

A vy ten pivovárek můžete prodat komukoliv nebo na to člověk musí splňovat nějaké podmínky?

Komukoliv. Ale musí mu tam garantovat sládek nebo někdo, kdo má papíry na to, že může vařit pivo. Musíte mít garanta.

Varna

Proč?

Aby to bylo všechno podle normy.

Jak jste se vůbec dostala k výrobě minipivovarů?

Vystudovala jsem v Praze zemědělskou univerzitu, technologická zařízení staveb a brali jsme tam taky výrobu piva. A už to tak dopadlo, že jsem si našla Pacovské strojírny, kde hledali obchodního zástupce. Přijali mě a zrovna na obor minipivovary, pivovary.

A baví vás to?

Baví mě to moc.

autor: Artur Kubica
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.