Co bloodhounda jednou naučíte, to už nezapomene

24. duben 2012

Pes je přítelem člověka od pradávna. Spojoval je dohromady především lov a vzájemná ochrana před nepřítelem. Zveme vás na ostravské výstaviště, kde se v polovině dubna konala celonárodní výstava psů všech plemen, tedy pracovních, společenských i loveckých.

Každý pejsek slintá, někteří ale mají takzvaný slinotok. A když zatřesou hlavou, mají obsah tlamy všichni v okolí na sobě. Takovým psem je i bloodhound. V 19. století se používali k honu na vlky, rysy a jeleny. Ve Velké Británii pomáhají u policie vysledovat zločince. Někde jsou to tedy psi lovečtí jinde psi policejní. Bloodhounda má také Pavlína Jalůvková z Kozlovic.

„Vychovávání je vcelku jednoduché. Je to sice trošku svéhlavý pes, ale zase co ho jednou naučíte, už nezapomene. Ovšem než ho to naučíte, tak to chviličku trvá. Je to barvař, honič, má svou hlavu a když něco nechce, tak to neudělá,“ vysvětluje Pavlína Jalůvková.

Dodala, že bloodhound je nejlepší stopař na světě s nejlepším čichem. „Jak jde po stopě, tak se někdy stane, že uteče. To pak vytáhnete termosku, sednete si na pařez a čekáte, až se vám vrátí za dvě tři hoďky,“ směje se Jalůvková.

Pokud se o pejsky zajímáte, tak se o nich více dozvíte z našeho dnešního vydání magazínu Křížem krajem. Kromě obrovského bloodhounda vás seznámíme také s rhodésským ridgbackem nebo s krátkonohým vynikajícím stopařem basetem. Po odvysílání najdete záznam pořadu v iRadiu.

autor: Artur Kubica
Spustit audio