Co mě formovalo v patnácti, z toho těžím dodnes, říká fotograf Lukáš Horký

29. březen 2021

Lukáš Horký je dnes známým fotografem a píše poetické texty. Vystudoval informatiku i tvůrčí fotografii, a tak dokáže oba světy skvěle kloubit.

Vždycky jsem nadšená, když natrefím na člověka, jednak na podobné vlně, ale který prostě to, co dělá, dělá dobře a má to vášeň. Tím se ráda nechávám nakazit a pak to ještě raději posílám dále. Tak teď to posílám.
Kateřina Huberová o natáčení s Lukášem Horkým

Lukáš Horký o sobě

Já si tady tak visím. Byl jsem zrozen z exaktních věd, bavilo mě počítání, počítače, na základní škole jsem programoval a byl jsem asi předurčen nějakému ajťákovi. Nicméně postupně zjišťuješ, že to má nějaký přesah a že tě něco ovlivňuje a začal jsem vnímat umění. A po informatice jsem vystudoval fotografii a zjistil jsem, že se to všechno strašně propojuje a jsem rád, že zažívám obě sféry. Nohama na zemi a trošku ve vzduchu.

O rebelství

Na gymplu jsem byl přesvědčenej, že tu češtinu bytostně nechci dělat. Ve čtvrťáku jsem maturoval tak, že jsem do četby zařadil Maxipsa Fíka, Krtečka, O letadélku Káněti, ale přitom jsem měl načteného Kafku. Ale tajně. Samozřejmě jsem tvrdil, že číst nebudu. Rebeloval jsem. Chodil jsem pozdě, i když jsem bydlel dvě minuty od školy, v hodině jsem si teprve nasazoval kontaktní čočky, na písemky jsem se podepisoval 242 (to byla kapela – tvrdá belgická elektronika), musel jsem tím kantory neskutečně štvát.

No a pak student, milující vzdělání. Já sám nevím, jak se to stane, ale myslím, že některé věci jsou dané a můžeš s nimi bojovat, jak chceš a stejně Tě to doběhne.

O vlivech

Ovlivňovala mě spousta lidí. Zjišťuju, že co mě formovalo v těch patnácti, z toho těžím do dneška. Když se tedy obklopuješ správnými lidmi. Zmiňovali jsme Davida Stypku. Vždycky jsme spolu válčili v první lavici u dveří, hádali se, kdo sbalí kterou holku dříve, ale dodneška tvrdím, že muziku jsem začal dělat právě díky němu.  Měl na mě zásadní vliv.

A jak jsem taky začal číst, tak třeba takový Einstein – já ho měl rád kvůli fyzice, speciálně teorii obecné relativity,  pak se stal filozofem a já četl jeho statě. A zjistil jsem, že když ti dojde ten fyzikální aparát, tak přejdeš do filozofie a je to jedna spojená nádoba.

Spustit audio

Související