Co přinese rekonstrukce ostravské Čapkárny? Ptali jsme se mluvčí provozovatele

19. srpen 2024

Ostravská městská společnost SAREZA (Sportovní a rekreační zařízení – pozn. red.) zavírá na půl roku krytý bazén v areálu městských lázní v centru Ostravy, kterým neřekne nikdo jinak než Čapkárna. Začíná zde rozsáhlá rekonstrukce a modernizace bazénové haly za více než 80 milionů korun. Co přinese? Ptali jsme se mluvčí společnosti SAREZA Lenky Papajové.

Areál městských lázní v centru Ostravy slouží obyvatelům i návštěvníkům města už dlouhých 61 let. Naposledy zde proběhla rozsáhlá rekonstrukce před 15 lety, tedy v letech 2008/2009. Proč bylo nutné přikročit k další rekonstrukci?

V letech 2008/2009 se prováděla rekonstrukce vnitřní části areálu, ale v podstatě bez bazénové haly, jelikož ta byla v té době ještě ve slušném stavu po dřívější rekonstrukci, která proběhla v roce 1999. Důvodem této současné rekonstrukce je dnešní havarijní stav železobetonové konstrukce bazénové vany. Zároveň dojde k zateplení střechy a stěn bazénové haly včetně výměny stávajícího nevyhovujícího prosklení z polykarbonátu.

Krytý bazén ostravských městských lázní (Čapkárna)

Bude provedena kompletní rekonstrukce bazénové haly a tělesa bazénové vany. Ta bude nově z nerezu. Součástí technického řešení je kompletní rekonstrukce konstrukcí, jako je nové podlahové topení, hydroizolace, dlažby a obklady na ochozech a na stěnách. Ve vnitřním prostoru bazénové haly bude nově umístěno větší dětské brouzdaliště. Přímo v bazénové vaně pak vznikne relaxační prostor neboli masážní lavice s tryskami.

Na vnitřní úpravy pak navazují venkovní úpravy spočívající v zateplení kompletní obálky budovy včetně střechy. Proběhne i výměna prosklení a celková úprava venkovní terasy. Záměrem je také budoucí propojení vnitřního areálu s venkovním areálem právě přes tuto venkovní terasu s turnikety. Nemalé prostředky budou věnovány na přestavbu a rozšíření prostor strojovny bazénové technologie a výměnu bazénové technologie samotné.

Zcela nově zde bude instalován elektronický bezpečnostní systém, který včas zachytí případnou zdravotní indispozici návštěvníka.

Mluvčí společnosti SAREZA Lenka Papajová hostem Vladimíra Šmehlíka v pořadu K věci

Elektronický systém, který zachytí zdravotní indispozici návštěvníka – vysvětlete to, prosím.

Budou to čidla umístěna pod vodní hladinou, která v případě, že dojde k tomu, že se plavec nebude nějakou dobu hýbat, vydají signál plavčíkům, aby zasáhli.

Bude po rekonstrukci bazénové vany zachován počet plaveckých drah?

Zachováno bude pět z šesti plaveckých drah, v té šesté bude umístěno schodiště pro hůře pohyblivé návštěvníky, kteří mají problém s žebříky a právě ony masážní lavice s tryskami.

Jaká bude nová Čapkárna? Které architektonické studio se ujalo rekonstrukce? Jaké jsou náklady a kdy bude hotovo? Zůstane zachována mozaika Léto, která zdobí bazénovou halu? Poslechněte si celý rozhovor K věci ČRo Ostrava!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.