Ekonomická fakulta VŠB se přestěhovala. Co bude se starými objekty? Ptali jsme se děkana

12. srpen 2024

Ekonomická fakulta VŠB-Technické univerzity Ostrava má nové moderní sídlo, historické budovy v centru města budou nabídnuty ve veřejné dražbě. Hostem pořadu K věci je děkan Vojtěch Spáčil.

Po dlouhých 47 letech své existence získala ekonomická fakulta moderní zázemí přímo v srdci univerzitního kampusu. Budova, která stála více než 800 milionů korun je dílem ostravských architektů ze společnosti Chválek ateliér, která už dříve v univerzitním kampusu navrhla třeba objekt IT4 Inovation a další.

Díky nové budově budou moci studenti i zaměstnanci ekonomické fakulty naplno využívat celý univerzitní kampus, nabízející knihovnu, sportoviště, školku, menzu i vysokoškolské koleje v jednom místě. Zároveň to výrazně ulehčí spolupráci s ostatními fakultami technické univerzity. Dosavadní sídlo fakulty v centru města bylo od univerzity vzdáleno 12 km a dlouhodobě již nevyhovovalo potřebám školy.

Proč dala VŠB-Technická univerzita Ostrava přednost novostavbě před rekonstrukcí historické budovy? Co vše nová budova nabídne? A jaký osud čeká historické objekty školy v památkové zóně Moravské Ostravy? Nejen to se dozvíte v rozhovoru s děkanem ekonomické fakulty Vojtěchem Spáčilem.

Spustit audio