Colours nabídne kromě stovky koncertů i celou škálu nehudebních aktivit

4. červenec 2019

Hudební festival Colours of Ostrava se blíží. Už za necelé dva týdny odstartuje v Dolních Vítkovicích a nabídne na 130 koncertů zahraničních a domácích kapel. Festival nabízí i řadu nehudebních aktivit. Třeba letos ve spolupráci s vědci z organizace CERN to budou témata pro hudební festival nečekaná, jako velký třesk či teleportace.

Legendární kapela The Cure přijíždí na festival se speciálním programem, který publikum Ostravě uslyší hned premiéře ve Velké Británii. „Stejně jako v Glastonbury budou hrát dvě a čtvrt hodiny s tím, že je tam ještě nějaká rezervička pro případné přídavky,“ říká dramaturg festivalu Jiří Moravčík.

Základem pro Colours byla vždy velká pestrost a nejinak tomu bude i letos. Důkazem má být třeba i vystoupení španělské zpěvačky Rosalíe na závěr festivalu. „Kombinuje současnou taneční hudbu s prastarým flamencem a dělá to tak úchvatně, že doslova pobláznila celý svět. Takže můj černý kůň je Rosalía,“ říká ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Pořadatelé vzhledem k velikosti akce opět nabízejí možnost výměny vstupenek za pásku před festivalem, a to v Ostravě, Brně i Praze. „Je to to nejlepší, co můžete udělat, abyste urychlili první vstup na festival,“ upozorňuje mluvčí festivalu Jiří Sedlák s tím, že stejně jako loni zachovají dvojnásobně větší vstupní bránu.

Meltingpot i o fyzice

Už počtvrté je součástí Colours i mezinárodní diskusní fórum Meltingpot. Zahrnuje 9 scén, 150 řečníků z 20 zemí. Letos nově i vědce ze švýcarské organizace CERN. „Doufáme, že to návštěvníky bude bavit. Myslíme si, že naše odvětví fyziky odpovídá na otázky, které si v jistý okamžik života klade každý, typu – co se stalo na začátku vesmíru, jestli lze hmotu dělit donekonečna,“ dodává si Vojtěch Pleskot, který má tuto scénu se zázemím ve světě techniky na starosti.

Festival se letos snaží být zase šetrnější k životnímu prostředí, třeba plastová brčka tam do pití lidé nedostanou. Nahrazeny budou brčky ze slámy.

autor: iha
Spustit audio

Související