Čtyři obce z Osoblažska se spojily a provozují společnou odpadovou firmu

8. srpen 2018 16:08

Na Osoblažsku funguje odpadová společnost čtyř tamních vesnic. Obce ji založily jako sociální podnik, který zajistí pár pracovních míst pro tamní lidi.

Likvidace odpadů je i v dnešní době pro malé obce velký problém. Komplikací jsou nejen zpřísňující se podmínky Evropské unie ale například i odlehlost a špatná dostupnost zapadlých obcí. Na Osoblažsku se proto dohodlo několik vesnic a založily svůj podnik.

Vzhled nového popelářského auta navrhl pětiletý Matěj

Vítězný návrh „brouka odpadníka“ navrhl 5letý Matěj, podle kterého následně na automobil zhotovil graffiti designér Nikola KHOMA Vavrous

Svoz odpadu v Příboře přebírají tamní technické služby. Od srpna na vyvážení komunálního odpadu nasadily nový vůz za zhruba 5 milionů korun.

„Jsme v Osoblažských odpadech a zrovna tady uklízíme dvůr,“ popisuje Pavla Ambrosová před haldou skla. „Sváží se z těch vesnic, které máme nasmlouvané. Tady toto pojede do Krnova, kde to odkoupí,“ dodává.

Sběrný dvůr zajistil aspoň pár pracovních míst. „Provozovna sociálního podniku je společnost, která byla založena čtyřmi obcemi Osoblažska,“ říká starosta Dívčího Hradu Jan Bezděk (nez.) s tím, že podnik odpady z obcí třídí a rozprodává.

Zatím jim chybí ale vůz, který by odpad svážel. Starostové věří, že se jim na něho podaří získat dotaci.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související