V Ostravě se chystá stavba nové spalovny nebezpečných odpadů

6. srpen 2018 11:26

Má vzniknout v areálu společnosti SUEZ v části Mariánské Hory, kde už tato firma jednu spalovnu provozuje. Ekologové namítají, že tak velké zařízení je zbytečné, když produkce nebezpečných odpadů v kraji v posledních letech téměř neroste.

Současnou spalovnu míjejí řidiči jedoucí po ostravské dálnici. Hned vedle se má v roce 2020 začít stavět další. „Každý průmyslový region potřebuje kapacitně i technologicky odpovídající zařízení, která se bezpečně postarají o odpady. A z tohoto důvodu nabízíme toto řešení,“ říká mluvčí společnosti SUEZ Kateřina Kodadová.

Nová spalovna bude schopna zpracovat až 20 tisíc tun nebezpečných odpadů ročně. Společnost slibuje, že zařízení bude nadstandardně splňovat veškeré emisní limity. „Záměr je situován do již existujícího průmyslového areálu, kde 16 let provozujeme stávající zařízení k odstranění průmyslových odpadů. Podobná zařízení provozujeme v celé Evropě,“ dodává Kodadová.

Nejbližší obytné domy jsou v Ostravě-Lhotce, asi 900 metrů od plánované spalovny. Podle tamního starosty Josefa Šrámka (ODS) ale zatím nemají dost informací k tomu, aby záměr posoudili. „Zástupci nás navštívili a řekli, co plánují. Ale je to v začátcích,“ říká starosta.

Oficiální stanovisko ještě nevydala ani radnice v Mariánských Horách, na jejímž území má spalovna stát. Rozhodnutí zatím odložili. „S projektem jsem se samozřejmě seznámila. Je to určitě vysoce ekologické zařízení a spalování zdravotnického materiálu není nikde řešeno, takže za mne – nemuselo by to být špatné, ale oficiální stanovisko nebudeme ještě vydávat,“ uvedla starostka Liana Janáčková (nez.).

K záměru stavby spalovny už se vyjádřilo například ekologické sdružení Arnika. Má k němu celou řadu připomínek. „Základní výhrady se týkají toho, že spalovna o takovéto kapacitě není v Moravskoslezském kraji potřeba, protože tam nebude takové množství nebezpečných odpadů,“ dodává Jindřich Petrlík z Arniky s tím, že by se měly raději využít jiné způsoby zpracování nebezpečného odpadu.

autor: iha
Spustit audio

Související