Karviná chce miliony za spalovnu, přestože se její stavba odkládá

27. srpen 2012

Karviná žádá stomiliónové odškodnění za spalovnu, i když se její stavba dočasně zastavila. První, dvacetimiliónový díl kompenzací už dostala. Jenže vůbec není jasné, kdy se zařízení na zpracování odpadů z celého regionu začne stavět.

Evropské dotace totiž z Bruselu nepřišly a tak se celá stavba odkládá. „Je dobře, že se stavět nebude. Kvůli znečištění ovzduší. Dcera je pořád nemocná a jezdíme do Beskyd na ozdravné pobyty. Celou zimu je to tady hrozné,“ říká paní Kamila, která se prochází centrem Karviné.

Spalovna má vyrůst kus odtud, v neobydleném místě v areálu bývalého dolu Barbora. Jenže zatím se nic neděje, vše je jen na papíře a v tuto chvíli není moc jasné, kdy stavba začne.

Karvinský primátor Tomáš Hanzel (ČSSD) však přesto chce, aby město za to, že řeklo spalovně ano, dostalo kompenzace, tak jak to krajští zastupitelé slíbili.

„Ze strany města Karviná všechny kroky učiněny byly a já očekávám, jelikož ten projekt není ukončen a není zastaven, že to plnění bude běžet přesně podle memoranda, které bylo schváleno,“ vysvětluje primátor.

Náměstek hejtmana Miroslav Novák (ČSSD) si myslí, že Karviná na odškodnění za spalovnu právo má. „Projekt pokračuje, byť ve zvolněném tempu a ta podpora byla limitována pěti lety. To znamená, jestli skončíme v roce 2015 a nebo skončíme v roce 2017 s tou podporou, ty prostředky by byly stejně vyplaceny. A já si myslím, že Karviná má velmi kvalitní ekologické projekty a to financování si zaslouží,“ říká náměstek.

O dalších dvaceti miliónech pro Karvinou budou krajští zastupitelé jednat v září.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu