Krajští celníci odhalili v Hati pašeráky

30. květen 2014

Ostravští celníci a krajští policisté si na česko-polských hraničních přechodech posvítili na pašeráky zakázaného zboží. Akce s názvem Čára se konala na šesti stanovištích, a to v Bohumíně, Šilheřovicích, Píšti a Hati. A právě v Hati kontroloři dopadli převažeče nedovolené látky.

Většina projíždějících motoristů neměla s prohlídkami problém. "Nevadí mi to. Prohlídnou mi kufr a jedu dál. – Jezdím dvacet let a ještě se mi nestalo, že bych měl problém," říkají někteří z nich.

Problém však nastal u dvojice mužů, která si vezla v igelitových taškách na zadním sedadle tablety na výrobu pervitinu. Hlídky našly v autě s českou poznávací značkou směřující z Polska do Česka až 1500 tablet léku Sudafen.

"Na prvním stanovišti byly v odpadkovém koši naházeny prázdné krabičky a plastové obaly od těchto léků. Dále jsme našli injekční stříkačky a igelitové sáčky,“ potvrdila mluvčí Celního ředitelství Ostrava Pavla Zdobnická. „Ke zboží se přihlásil spolujezdec. Muž je podezřelý ze spáchání trestného činu nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy."

Pokud se prokáže jeho vina, hrozí mu jeden rok až pět let ve vězení nebo peněžitý trest.

"Celníci se zaměřili na nelegální dovoz zboží, omamné a psychotropní látky a dále na oblast vybraných výrobků podléhajících spotřební dani nebo na kontrolu přepravy výrobků jako tabák a lihoviny," přibližuje cíl akce Pavla Zdobnická.

Zúčastnila se jí i krajská policie. "Akce byla zaměřená na kontrolu dodávek, nákladových prostor a na kontrolu výskytu osob z cizích zemí. Prověřujeme také cestovní doklady a jejich pravosti," potvrdil policista Ladislav Janošec.

V rámci kontrolní akce policisté dále udělili pokuty v celkové výši 10 500 korun, a to ve dvou případech za porušení zákona o pobytu cizinců a šest silničních přestupků.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio

Více z pořadu