V Ostravě končí jedno z největších dopravních omezení, Svinovské mosty se otevírají

21. prosinec 2012

Řidičům v Ostravě končí největší trápení za poslední roky. O půlnoci se otevřou Svinovské mosty, které stojí na jedné z nejvytíženějších silnic Moravskoslezského kraje. Desítky tisíc aut denně dosud musely kvůli stavbě jezdit po objížďkách. Otevře se také nový terminál městské hromadné dopravy.

Stavební firma měla původně dokončit rozsáhlou rekonstrukci za víc než 400 milionů korun až v dubnu. Stavbu se ale podařilo skoro o tři měsíce urychlit. Dokončovací stavební práce by už dopravu dále omezovat neměly.

Ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD) ocenil, že stavbaři pouští na most auta provizorně o tři měsíce dřív oproti plánu. „Celé předání bude v dubnu. Už by se vlastně pro občany nemělo nic měnit,“ uvedl Kajnar.

Mosty byly neprůjezdné od ledna. Předem si nikdo nedokázal představit, co uzavření mostů způsobí. Velká kalamita se ale nekonala, i když mnoho ulic bylo ucpaných, například Rudná nebo hlavní ulice v Porubě. Mnozí řidiči se dokonce snažili mosty přejíždět i přes zátarasy a zákazové značky. Policie tam vybrala na pokutách statisíce korun.

Otevření silnice přes mosty se netýká jen řidičů, projeví se i v ostravské hromadné dopravě. Zítra bude otevřen nový dopravní terminál přímo na Svinovských mostech. Začnou fungovat nové zastávky, ruší se provizorní zastávky i provizorní schodiště.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu