Čtyři železniční přejezdy v regionu nově stráží kamery

9. prosinec 2012

Motoristé musejí na železničních přejezdech v Moravskoslezském kraji počítat s kamerami. Správa železniční dopravní cesty spustila ve spolupráci s policií a Moravskoslezským krajem na čtyřech nejproblematičtějších místech nový monitorovací systém.

Kamery, které stály tři miliony korun, mají zvýšit bezpečnost přejezdů a zároveň preventivně působit na neukázněné řidiče. Kamery sledují přejezdy nepřetržitě.

Z řinčení výstražné signalizace mnohým běhá mráz po zádech, někteří lidé se ale rozjetého vlaku nezaleknou, ani když jim prosviští přímo před nosem. Své o tom ví pětatřicetiletá paní Kateřina, která bydli kousek od přejezdu.

„Vidím z okna, jak někdy řidiči nedbají a přejedou na červenou. Nebo i chodci jdou, i když už vlastně bliká to výstražné zařízení,“ říká paní Kateřina.

Sama vždy trpělivě vyčkává, až se zvednou závory. Pár ušetřených minut jí za podobný risk prý nestojí. „Každý si sám musí spočítat, jestli to stihne nebo ne, nebo jestli se to vyplatí,“ krčí rameny.

Tam, kde nezabírá světelná nebo zvuková signalizace a dokonce ani závory, mají teď pomoci kamery.

Kamery ulehčí i policii

„Myslím, že dojde k výraznému zlepšení celkové dopravní situace. Řidiči, kteří nejezdí ukázněně, se budou moct zřejmě i v televizi podívat, jakým způsobem řídí, jaké chyby dělají,“ vysvětluje za Správu železniční dopravní cesty Václav John.

Nonstop hlídané přejezdy navíc ulehčí také policii. Záznamy z kamer jim na dálku pomohou usvědčit viníky, kteří zásadně poruší předpisy. Sankce přitom nejsou malé.

„Řidiči v tom nejhorším případě hrozí pokuta do 5000 korun, zákaz činnosti až do půl roku a je to sedmibodový přestupek,“ upozorňuje vedoucí krajské dopravní policie Jiří Zlý.

Moravskoslezský kraj do budoucna počítá s dalším rozšiřováním monitorovacích zařízení. „Přejezdů v našem kraji je hodně a máme vytipovány ty nejhorší, které bychom chtěli prioritně řešit už v příštím roce,“ slibuje náměstek hejtmana Daniel Havlík (ČSSD)

Po Studénce, Suchdolu nad Odrou, Dolní Lutyni a karvinských Loukách se tak kamer mají dočkat také v dalších místech Moravskoslezského kraje.

autor: stj
Spustit audio

Více z pořadu