Bude Ostravice v roce 2023 znovu ke koupání?

10. listopad 2013

Ještě před půlstoletím byla řeka Ostravice stokou, ve které se ztrácely všemožné jedy z továren. Dnes se pomalu mění v místo odpočinku, kde Ostravané loví ryby nebo chytají bronz. Zpátky v čase se ale zatím vrátit nemohou. I když se najdou odvážlivci, kteří se v ní osvěží podobně jako naši prapředci, hygienici mají k plavcům zvednutý výstražný prst. Mohou se lidé za deset dočkat bezpečnějšího koupání?

„Dříve tu nebyly ani kačeny a už jsou tady, vidíte,“ ukazuje na rozčeřenou hladinu paní Věra a hlavu jí zkrápí lehký déšť. Stojí zachumlaná v semišovém kabátě a opírá se o zábradlí prosklené galerie. Z nedaleké Opavy se k Sýkorovu mostu vrací pravidelně.

„Ráda se jdu tady podívat, když jsem tady. Teď tady vidím plno novoty, co se tady udělalo. Cyklostezka, skleněná stěna – ta je velice pěkná. Hodně bude ale záležet na lidech, jak si to budou udržovat. Jestli to budou špinit a odhazovat tam odpadky, tak to bude stejně na prd všechno,“ dodává.

Na koupání řeka ještě není

Hygienici zatím pro říční plavce z Ostravy dobré zprávy nemají. Kontroly jim ukázaly, že koupání v Ostravici je víc než rizikové.

„Mohou tam být viry, paraziti. To znamená, máme celou škálu onemocnění, která mohou vzniknout u koupajících se jedinců. A to, že nevzniknou, můžete vděčit jen tomu, že momentální imunitní stav je dobrý a organismus se ubrání. Ovšem ve chvíli, kdy budete mít nějaký deficit, můžete onemocnět,“ říká za krajské hygieniky Radim Mudra.

Je ale možné nějak vyřešit tento problém? „Můj pradědeček říkal, že když jsou prachy, tak jde všechno. Otázkou je, kolik těch peněz máme. V každém případě je to práce na dlouhé období, kterou budou muset provést orgány státní správy, konkrétně odbory ochrany vody,“ dodává Mudra.

Chystané prodloužení odpadovodu z průmyslové zóny v Paskově podle něj situaci určitě nevyřeší. Šance plavců může zvýšit odkanalizování problematické Lučiny, která místy připomíná spíš stoku. Ostravská radnice na něj ale nemá peníze a na dotace od státu zatím čeká marně.

„Projekt už je sedm let schválený, nicméně my čekáme, kdy ho ministerstvo financí začne soutěžit. Takže tam je zakopaný pes. Věřím, že se do konce roku 2014 podaří aspoň vysoutěžit zakázku sběrače B, což by pak rovněž zkvalitnilo vodu,“ potvrzuje náměstek primátora Dalibor Madej (ODS).

Oživení přinese další aktivity

I tak se Ostravice a její okolí změnily k nepoznání. Lidé dnes mohou chytat bronz na slunících plochách, projít se po visutých galeriích i promenádách nebo se kolem řeky projet na kole.

Komenského sady

V budoucnu si navíc budou moci v loděnici půjčit loď a zapádlovat si třeba proti proudu. Ostravané by se navíc mohli dočkat i sprch, restaurace nebo dalších lákadel.

„To, že tady vznikly tyto věci, s sebou přinese spousty dalších aktivit a nápadů. Ale je to o tom to nějak zrealizovat. To, co tady vzniklo, byl velký boj, takže buďme rádi aspoň za to,“ dodává architekt Pavel Obroučka.

Oživení Ostravice chce město stihnout do konce příštího roku. Celkem má spolknout přes 600 milionů korun. Jestli si v ní Ostravané někdy v budoucnu zaplavou, ale ukáže až čas.

autor: stj
Spustit audio

Více z pořadu