Dělníci začali s přestavbou silnice I/48 na dálnici. Omezení v provozu potrvají tři roky

4. leden 2018
Dobré odpoledne

Na silnici mezi Novým Jičínem a Rychalticemi na Frýdecko-Místecku začala naplno její přestavba na dálnici. Silničáři proto omezili provoz ze čtyř do dvou pruhů, zakázali předjíždění a razantně snížili nejvyšší rychlost. Na dvanácti kilometrech se bude pracovat tři roky.

Hned na začátku dopravního omezení v Rychalticích mohou vidět motoristé důvod. Na uzavřené polovině komunikace už dělníci pracují a sundávají z ní asfalt. Průjezd omezeným úsekem jsem si stopoval a dívám se, že mně trval 15 minut a to může být tak o 3 až 5 minut déle než za běžného stavu, kdy se jezdilo devadesátkou.

Teď jsem zastavil na benzínové stanici v Novém Jičíně a chci se zeptat řidičů, co na tu novinku v dopravě říkají. „Vím, že se dálnice postavit musí, ale nejsou tři roky moc dlouho? To je strašné,“ kroutí hlavou řidič cisterny pan Stanislav. To mladý šofér Igor jezdí ze Slovenska pravidelně do Olomouce. Zvažuje, že bude jezdit raději přes Ostravu. „Určitě to bude rychlejší než tu,“ myslí si.

Právě přes Ostravu chtěli původně silničáři poslat kamiony, aby v úseku stavby dálnice co nejvíce omezili provoz. Nakonec ale úřady nákladní auta na trase ponechaly. Podle předloňského sčítání dopravy projede po silnici až 20 tisíc aut denně. A to dělá starosti policistům.

„Vzhledem k možným dopravním komplikacím při nehodách nabádáme všechny řidiče, aby v uvedeném úseku byli maximálně obezřetní, ohleduplní a důsledně dodržovali stanovenou rychlost,“ říká novojičínský policejní mluvčí Petr Směták.

Vydržet na padesátikilometrové rychlosti musí řidiči až do poloviny léta příštího roku. „Poté bude provoz veden po již hotové polovině dálnice. Tam bude podstatně více prostoru a situace se výrazně zlepší. Celá stavba bude uvedena do provozu na konci roku 2020,“ slibuje mluvčí stavební firmy Metrostav Vojtěch Kostiha.

V té době by ale měla být v plném proudu podobná přestavba navazujícího úseku do Bělotína. Konce dopravních omezení se tak řidiči dočkají nejdříve v polovině roku 2023.

autor: Michal Polášek
Spustit audio