Demolice opavské Slezanky se komplikuje. Kvůli stavbě nového kulturního domu

2. listopad 2022 06:20

Asi nejdražší obchodní dům v Česku. Tak se říká dnes už bývalému obchodnímu centru Slezanka v Opavě. Nevelkou jednopatrovou budovu odkoupil v roce 2008 opavský magistrát za více než čtvrt miliardy korun. Od té doby město řeší, co s ní a teď se zadrhla i plánovaná demolice.

Roky se v Opavě debatuje o tom, co se Slezankou, kterou se nedařilo ani úspěšně pronajmout. Za své vzaly i někdejší plány využít její cennou polohu v památkové zóně jako součást nového obchodního centra. Už měla začít demolice, ale nezačala.

Problém je v tom, že Slezanka nepatří městu celá. A navíc se hned vedle plánuje stavba nového kulturního domu, který zasahuje do bývalého divadelního klubu v sousedství Slezanky. Je zchátralý a vyžaduje další investice. Celé se to musí znova propočítat, říká primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO).

Čtěte také

„Chceme co nejdříve začít s tím, aby se začalo projektovat. Ale je to závazné na dojednání s památkovou péčí v rámci toho divadelního klubu, který je teď předmětem toho, jestli se může zbourat, nebo jestli se do toho vlomí částečně ta nová stavba,“ popisuje primátor.

Takže demolice Slezanky ze 70. let minulého století se zatím odkládá. Současně město řeší i prostor za budovou, zelenou plochu, která je pozůstatkem bombardování na konci II. světové války.

„V té přední části by potom měly vyrůst bytové domy a podzemní parkoviště s kapacitou zhruba 170 parkovacích míst,“ dodává Navrátil.

Místo Slezanky řada nových domů v historickém stylu, nový kulturní a společenský sál. A upravený park. Zatím poslední vize, která je ale zatím jenom na papíře. Osud jádra památkové zóny v samotném centru města je tady v Opavě choulostivou věcí už několik volebních období.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související