Desítky soch z Hradiště našly nový domov v Těrlicku. Sochařský park vznikl pod Babí horou

30. květen 2018

Návštěvníci Těrlicka mají novou atrakci. Po více než dvou letech se podařilo přestěhovat sochy z někdejšího Sochařského parku v Hradišti na nové pozemky. Mnohatunové kolosy z kamene teď dotvářejí krajinu přímo pod Babí horou.

„Proti tomu bývalému parku, který byl na otevřené louce, tak ten dnešní má opravdu parkový charakter. Je to i tou výsečí tvaru parku, ale dělají to i ty stromy,“ říká Martin Kuchař, předseda Spolku pro konání mezinárodních sochařských sympózií.

Dost možná, že v Horním Dvoře v Těrlicku-Hradišti existuje návod na účinný elixír mládí

V ateliéru. Sochař Martin Kuchař (vlevo) a Ladislav Chroboczek

Dopídit se návodu na elixír mládí bylo marnou snaha mnohých alchymistů. Sochaři Martinu Kuchařovi se dost možná právě takový kousek podařil. Tak aspoň někteří lidé popisují zážitek z posezení na jedné z jeho kamenných soch v parku v Horním Dvoře v Těrlicku-Hradišti. My ale tohoto autora tentokrát navštívíme ve Vělopolí na Frýdecko-Místecku.

„Já znám ještě ten původní park, ale toto místo se mi líbí daleko více než ten Horní Dvůr. Je to takové komornější, jsou tady stromy, prostě sochy zakomponované do krajiny,“ hodnotí kovář Jan Guziur, který pravidelně jezdí na sochařská sympozia a v parku stojí také jeho kříže.

Novou atrakci v Těrlicku si prohlíží také zdejší starosta Martin Polášek (nezávislý). „Před dvěma lety tady byl prales a bylo to všechno hodně náročné – spousta papírování, fyzické práce, hodně energie. Ale výsledek je skvělý,“ dodává starosta.

Nový Sochařský park v Těrlicku už teď využívají některé páry při svatebních obřadech.

autor: stj
Spustit audio