Dost možná, že v Horním Dvoře v Těrlicku-Hradišti existuje návod na účinný elixír mládí

17. únor 2015

Dopídit se návodu na elixír mládí bylo marnou snaha mnohých alchymistů. Sochaři Martinu Kuchařovi se dost možná právě takový kousek podařil. Tak aspoň někteří lidé popisují zážitek z posezení na jedné z jeho kamenných soch v parku v Horním Dvoře v Těrlicku-Hradišti. My ale tohoto autora tentokrát navštívíme ve Vělopolí na Frýdecko-Místecku.

Jeho království je v ateliéru ve Vělopolí na Frýdecko-Místecku. Sochař a restaurátor Martin Kuchař tam žije a tvoří obklopený spoustou neopracovaného materiálu i děl, která už dostala konkrétní tvar. Jeho práce můžete vidět třeba v sochařském parku v Horním Dvoře a dost možná si na nich pěkně posedíte a poležíte.

O tom, jak se hoví na umění, ví určitě mohutný ateliérový kocour. Dnes neodmyslitelně patří k obyvatelům sochařovy dílny. A nejradši má, když se pije kafe.

„Kocour Mojínek s námi putuje. Byl s námi na Landeku, kde se mu moc líbilo, protože tam řádil v lese a honil myšky. Je ho zapotřebí i tady, protože ani tady nejsme bez myší. Takže je platným členem domácnosti,“ říká s úsměvem sochař Martin Kuchař.

Čtěte takéOstravský kopec Landek nabízí hornické muzeum i naučnou stezku s rozhlednou

Jak už bylo zmíněno, Martin Kuchař je taky autorem sochařského parku v Horním Dvoře v Těrlicku-Hradišti. A právě tam možná existuje návod na účinný elixír mládí. Takhle totiž místní lidé popisují zážitek z posezení na jedné ze soch sochaře Martina Kuchaře v sochařském parku. Trůn z kamene nazývají taky „křeslem pro hosta".

Kamenné křeslo

„Když je v létě hezky a sluníčko to křeslo pořádně nahřeje, tak když jsem večer po práci unavený a nevím co roupama, tak sednu na kolo a zajedu si do toho křesla vyhřát revma. Když se tam posadíte a koukáte na Beskydy, tak máte vyčištěnou hlavu a tělu se vrátí dvacet let,“ říká Ladislav Chroboczek, který nám po Těrlicku dělal průvodce.

„To křeslo je ze syenitu. Je to vlastně z ledovcového syenitu, který sem dotlačila moréna. A když ledovec u Českých Budějovic roztál, tak tam nahromadil vrstvu ledovcových kamenů. Jsou to syenity původem ze Švédska. Takže on je sice ze Švédska, ale je z jižních Čech, tak je to takový kosmopolitní kámen. Je tmavý, bere tu sluneční energii a dlouho ji v sobě drží,“ vysvětluje sochař.

Povídání se sochařem Martinem Kuchařem si poslechněte v záznamu našeho magazínu Křížem krajem - viz odkaz 'Přehrajte si celý příspěvek'.

Sochařský park v Horním Dvoře v Těrlicku-Hradišti
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.