Desítky základních škol v Moravskoslezském kraji protestují proti způsobu rozdělování dotací

15. březen 2023 12:52

Ředitelé a zřizovatelé základních škol nejen z Moravskoslezského kraje si stěžují ministerstvu pro místní rozvoj na systém rozdělování dotací. Řada z nich totiž neuspěla s žádostí o příspěvek až 50 milionů korun na odborné učebny, nebo lepší internet. Za problémem je podle nich nefunkční a znevýhodňující systém. Ministerstvo tvrdí, že podmínky měli všichni stejné.

„Všechno se to jakoby udělalo, ale spadlo to, skončilo to. Takže velké zklamání pro mě, opravdu velké zklamání,“ shrnuje pocity desítek škol v Moravskoslezském kraji ředitelka malotřídky v Komorní Lhotce Gabriela Palarčíková. Připravili projekt, zažádali tak jak měli, ale systém selhal. „Opravdu ten systém byl hodně přetížený, proto i ty školy, které byly prostě připravené to přesně ve 12:00 odklikat a přihlásit, tu šanci neměly,“ popisuje Radek Peňáz ze školy v Andělské Hoře.

Ministerstvo pro místní rozvoj ústy svého mluvčího Petra Waleczka technické problémy připouští. „Uznáváme, že se vyskytly problémy s informačním systémem, podmínky ale měly všechny školy totožné,“ uvedl.

Nejen na základce ve Vratimově cítí nespravedlnost. Ředitelka Martina Pelikánová byla mezi prvními, kdo podepsal společnou stížnost škol z celé země: „Já jsem na tom projektu pracovala tři čtvrtě roku. A pak z toho máte crc, protože vám někdo řekne těsně před cílovou páskou: Á, už nemusíš běžet, to už jsi prošvihl.“

Jde o hodně

Ministerstvo požádalo o dotaci tolik škol, že součet trojnásobně převýšil možnosti programu. „Do budoucna bude potřeba u výzev s přetlakem omezit počet projektů na žadatele a snížit podíl dotace. Tato podpora ale bohužel dlouhodobě neřeší nedostatek investic v regionálním školství,“ vysvětluje mluvčí Petr Waleczko.

Jde přitom o hodně – kvalitní internetové připojení budou mít školy od září povinné a bezbariérovost také. Bez ní nemohou žádat o dotace z jiných programů. „Potřebujeme to, potřebují to i ty děti, ta výuka musí odpovídat 21. století. Zřizovatel logicky nemá na to finanční prostředky, je to de facto jediná cesta,“ říká ředitelka školy v Ostravě-Porubě Jaroslava Naďová.

Šanci ještě školy dostanou – žádat o nevyčerpané peníze. Na všechny se ale určitě nedostane.

Spustit audio

Související