Dětské hřiště nebo knihobudky? Lidé ve Studénce si sami rozhodnou, který projekt podpoří

5. červen 2020

Dvě stě tisíc korun nabídlo město Studénka lidem v rámci participativního rozpočtu. Lidé mohli na radnici podávat návrhy, kam by mělo město tyto peníze investovat. Nápadů se tam sešlo hned několik. Teď o nich hlasují lidé v anketě.

„Na park u zámku ve Studénce je zpracovaná studie proveditelnosti pro nějaké budoucí úpravy. Na zpracovanou studii navazuji tím, že jsem zde umístil prvky herního hřiště pro děti. Jedná se o kolotoč, houpačku, hrazdy a prolézačku,“ přibližuje svůj nápad Štěpán Mackovík.

Jako druhý finální projekt vybralo město nápad Pavly Mrózkové. „Připravila jsem projekt vybudování pěti knihobudek v hodnotě 30 tisíc korun. Lidé si knížky mohou brát, půjčovat, případně – když mají doma velké zásoby knih, tak je tam můžou darovat a umístit,“ popisuje Pavla Mrózková.

Oba projekty jsou součástí takzvaného participativního rozpočtu, který město Studénka vyhlásilo vůbec poprvé. „Už se o tom mluvilo i v minulém volebním období napříč spektrem, že by nebylo špatné zrealizovat něco i u nás. Takže jsme pro letošní rozpočet vyčlenili 200 tisíc korun. V dalších letech bychom chtěli částku zvedat, aby se lidé mohli zapojit do dění přímo,“ vysvětluje starosta města Libor Slavík (SNK).

A o první ročník ve městě zájem byl. Město obdrželo celkem šest návrhů, jak vyčleněné peníze využít. „Čtyři ale byly vyřazeny. Buď překračovaly tu hranici 200 tisíc, nebo nesplňovaly formální kritéria. K hlasování tedy byly postoupeny dva projekty,“ vysvětluje předsedkyně pracovní skupiny pro participativní rozpočet Šárka Hermanová.

A právě veřejné hlasování nakonec rozhodne, který ze dvou vybraných projektů město nakonec uskuteční. „Kampaň poběží do konce června a lidé mohou hlasovat dvěma způsoby. Buď online prostřednictvím elektronického dotazníku nebo prostřednictvím tištěného hlasovacího lístku,“ dodává Hermanová.

Hlasování chce město ukončit už během července. Vybraný projekt pak má být hotový do konce roku.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.