Devadesát let ostravského rozhlasu: Studia plná příběhů a tajemství

1. červenec 2019 05:20

Přesně před 90 lety začal pravidelně vysílat Český rozhlas Ostrava. A právě dnes začíná velká rekonstrukce jeho největšího nahrávacího studia. Své hudební začátky tady prožili muzikanti jako Marie Rottrová, Jaroslav Wykrent nebo Karel Kryl.

„Akustika ve Studiu 1 je nádherná. Vznikla tady spousta muziky. Ne nadarmo se tomu studiu říkalo ostravské Abbey Road,“ říká ředitel ostravského rozhlasu Josef Podstata. V přilehlém Studiu 2 pak vznikaly nahrávky Karla Kryla, které byly použity na desce Bratříčku, zavírej vrátka.

A tajemství skrývá i rozhlasový archiv. „Při digitalizaci jsme přišli na to, že na jednom pásu je Krylem původně nahraná Pieta,“ dodává ředitel.

Dokument: V ostravských stopách Karla Kryla

zpěvák Karel Kryl

Legendární písničkář Karel Kryl by se v sobotu 12. dubna dožil sedmdesáti let. Při té příležitosti jsme pro vás do vysílání Českého rozhlasu Ostrava připravili dokument V ostravských stopách Karla Kryla.

„Narazila jsem na jeden pás, který nebyl nijak označen, vypadal, že na něm nic není, že je smazaný,“ vzpomíná Marta Szusterová, která na unikátní Krylovu nahrávku při digitalizaci archivu narazila.

„V době normalizace přišel ředitel, který rozkázal všechny pro něj závadné písničky smazat. Tato se nějakým způsobem zachovala. Bylo to částečně i hrdinství těch paní, těch techniček, že ten originál dokázaly schovat a uchovat,“ dodává Szusterová.

I takové příběhy zažilo ostravské studio, které slaví devadesátiny.

autor: ada
Spustit audio

Související