Dokument: V ostravských stopách Karla Kryla

17. duben 2014
Dobré odpoledne

Legendární písničkář Karel Kryl by se v sobotu 12. dubna dožil sedmdesáti let. Při té příležitosti jsme pro vás do vysílání Českého rozhlasu Ostrava připravili dokument V ostravských stopách Karla Kryla.

V ostravských stopách Karla Kryla se vydala Dagmar Misařová spolu s Jiřím Černým, Vladimírem Mertou a Dagmar Andrtovou-Voňkovou. V dokumentu uslyšíte i archivní záznam Folkfóra, které se uskutečnilo 7. prosince 1989 v tehdejším ostravském Paláci kultury a sportu.

„A také záznam mých rozhovorů s Karlem Krylem, Jaromírem Nohavicou, Tomášem a Janem Slámovými. Řeč je rovněž o jediné zachráněné původní nahrávce na analogovém pásu – písni Pieta, kterou v ostravském archivu při digitalizaci objevila Marta Szusterová,“ říká autorka dokumentu Dagmar Misařová.

Karel Kryl má letos dvojí výročí. V březnu jsme si připomenuli 20 let jeho odchodu a v dubnu zase jeho nedožité sedmdesátiny.

„Vždycky říkal, co bylo potřeba, ale my jsme mu nerozuměli, nebo možná nechtěli rozumět,“ tvrdí Jan Kryl o svém bratrovi. Pro jiné byl legendární písničkář zase prorokem, zpěvákem s výbornou artikulací nebo kverulantem.

Karel Kryl uměl číst a psát už ve čtyřech letech, brilantně ovládal český jazyk, syn knihtiskařů byl znalcem naší i světové literatury a jeho hlas měl rozsah víc než dvě oktávy. A na Ostravu – na tu nedal dopustit.

V moravskoslezské metropoli totiž strávil v šedesátých letech podstatnou část svého tvůrčího života. Právě ve zdejším činoherním studiu Českého rozhlasu Ostrava natočil písně pro své kultovní debutové album Bratříčku, zavírej vrátka.

Dokument Dagmar Misařové V ostravských stopách Karla Kryla je k poslechu v přiloženém audio souboru (viz 'Přehrajte si celý příspěvek' hned pod titulkem).

autor: ČRo Ostrava
Spustit audio