Díky lučním trávníkům se do parků v Ostravě vrátily různé druhy kvítí i motýli

14. srpen 2019 05:20

Luční trávníky fungují. Tak zní hodnocení Moravské Ostravy a Přívozu půl roku po jejich výsadbě. Jednoduše řečeno: luční trávník je vlastně květnatá louka, faktický opak klasického zeleného trávníku. A rostou na něm spolu s trávou luční květy.

Například v centrálním parku v Ostravě díky lučnímu trávníku začali žít motýli jako babočka bodláková, modrásek jehlicový, také kobylky i čmeláci. „Viděl jsem tady hodně motýlů, co tady předtím ani nebyli. A na konci Komenského sadů v Přívoze ve velkém množství. A vidět dnes motýla v těchto místech je skoro zázrak,“ říká pan David. „Určitě v době sucha je to velmi pozitivní, protože ta luční tráva zadržuje hodně vody,“ dodává paní Dagmar.

„Různé byliny a hmyz, který se tady normálně nevyskytuje,“ říká místostarosta Moravské Ostravy a Přívozu Rostislav Řeha (Piráti) k lučním trávníkům, které hodnotili po půl roce spolu s etymology a biology.

Čtěte také

Nejen do Komenského sadů ale i do ostatních míst v centrálním obvodu se díky nim znovu objevilo tradiční luční kvítí, jako jsou kopretiny, chrpy nebo řebříček lékařský. Na podzim chtějí výsadbu rozšířit o nový druh.

„Existuje travina, která se jmenuje kokrhel. Pomáhá potlačovat vysoké trávy, takže nám nebudou vznikat velmi vysoké trávníky, ale bude to nižší a rozmanitější. Bude tam víc květin i bylin,“ dodává Rostislav Řeha s tím, že se díky lučním trávníkům do centrálního obvodu vrátil i hmyz, hlavně motýli.

Sadí i jiná města

Luční trávníky v letošním roce vysadila i ostatní města v Moravskoslezském kraji. Například v Opavě se jim daří stejně jako v Ostravě. Podle Martina Giráška z Technických služeb jim ale škodí lidé. „Pereme se pouze s nešvarem, že nám ty louky bohužel lidé rozkrádají. Chodí s motyčkami a květiny vykopávají. Zřejmě si je nosí na své zahrady,“ popisuje Girášek.

Vedle Opavy letos luční trávníky vysadil i Krnov nebo Český Těšín. Jak se loukám v centrálním obvodu daří, se přijelo například podívat i vedení Havířova.

Květinová louka v Bruntále
Spustit audio

Související