Díky novým radarům v Českém Těšíně je o 40 procent méně přestupků

30. prosinec 2021 08:10

Pomaleji než před rokem jezdili letos řidiči ve Frýdecké ulici v Českém Těšíně. Na zhruba půlkilometrový úsek totiž radnice umístila kamery, které snímají nejen automobily, ale i motocykly. Analýza, kterou už má město k dispozici, ukazuje, že provoz se v místě zklidnil.

Je odpoledne, všední den a za posledních pět minut po Frýdecké ulici projelo asi deset aut. Všechna jela zhruba padesátkou. Ještě před nedávnem to ale tady běžné nebylo.

Čtěte také

„Kdybychom to brali počtem oznámených přestupků, tak se změnila morálka výrazně. Když jsme v únoru začínali, tak to bylo 1527 oznámených přestupků. Za listopad už jen necelých 600,“ říká vedoucí odboru dopravy Eva Widnicová.

Na silnici, podél které jsou školy i středisko volného času, nehřešili ale zdaleka jen Češi. „Z celkového počtu více než 10 tisíc případů je asi 14 procent místních. Velké množství, více než 20 procent, tvoří cizinci. A samozřejmě jsme kousek od hranice s Polskem, takže to množství těch cizinců s polskou registrační značkou převažuje,“ dodává Widnicová.

Město tak vybralo pokuty za více než 7 milionů korun. Podle starostky Gabriely Hřebačkové (Nestraníci) je ale samotné měření spojené s vysokými náklady. „Souvisely s přípravou úsekového měření, protože veškerý software a hardware je finančně velmi náročný, stejně tak i pracovní místa. To jsou všechno ty prvotní náklady, které je třeba platit,“ připomíná Hřebačková.

Přesto si radnice téměř roční výsledky pochvaluje a úsekové měření ve Frýdecké ulici v budoucnu rušit nechce.

Spustit audio

Související