Měření rychlosti ve Frýdku-Místku oznamují strážníci dopředu

16. listopad 2021 13:39

O měření rychlosti strážníky se lidé ve Frýdku-Místku dozvědí dopředu. Upozornění na to, kde strážníci s mobilním radarem stojí, lidem přijde s předstihem na mobil nebo e-mailem. Město se tak s policií dohodlo. Podle radnice cílem měření není vybrat co nejvíce pokut, ale zvýšit bezpečnost na silnicích.

Strážnice Martina zapírá držák mobilního radaru v Lískovecké ulici. „Jezdí tady rychleji. Dnes už jsme tady měli řidiče, kterému jsme naměřili rychlost 71 km/h,“ popisuje strážnice s tím, že to znamená pokutu až 1000 korun na místě a sražené body.

Hlídka je přitom na místě dobře vidět a navíc kdo chce, dozví se o ní dopředu. Stačí si stáhnout aplikaci Mobilní rozhlas. „Uživatelé Mobilního rozhlasu se dozvědí termín měření krátce před akcí, a to e-mailem nebo přímo prostřednictvím aplikace v chytrém telefonu,“ říká mluvčí Frýdku-Místku Jana Musálková Jeckelová.

Čtěte také

Strážníci podle mluvčí nemají v plánu na neukázněné řidiče číhat a vybírat co nejvíce pokut. „Cílem je přimět řidiče sundat nohu z plynu a jet podle předpisů,“ dodává mluvčí města.

Laserový přístroj na měření rychlosti využívají zdejší strážníci zhruba dva roky. Přes aplikaci Mobilní rozhlas ale začali zveřejňovat konkrétní místa měření letos na podzim. „Ale od začátku je to víceméně preventivní záležitost, kdy i ta místa byla vybírána, aby byla dostatečně viditelná. Jsou to místa v blízkosti škol a samozřejmě příjezdové komunikace,“ říká vedoucí operativní skupiny frýdecko-místekých strážníků Tomáš Zapletal.

Vyčíslil, že za letošní rok strážníci evidují už 232 přestupků kvůli překročení rychlosti, už o 16 více než za celý loňský rok. Kvůli vlivu nouzových stavů na dopravu v průběhu koronavirové epidemie se ale podle něj čísla těžko srovnávají.

Spustit audio

Související