Divadelní novinka nabízí pohled do hlubin znormalizované duše

21. leden 2016
Dobré odpoledne

Zpět do hluboké normalizace se můžou ode dneška přenést diváci v ostravském Divadle Antonína Dvořáka. Českou premiéru tam má inscenace Deník mého otce aneb Příběh opravdického člověka.

Hra vznikla podle novely současného slovenského autora Pavla Vilikovského, který se s humorem ohlíží do 70. let minulého století a popisuje několik měsíců v životě úplně obyčejného a průměrného čtyřicátníka.

Deníkem mého otce zahajuje Národní divadlo moravskoslezské také novou dramaturgickou řadu Sousedé. V ní si bude každou sezónu zvát jednoho zahraničního režiséra, aby uvedl hru našich nejbližších sousedů.

Jako první padla volba na Slovensko a na mladého režiséra Lukáše Brutovského, který si pro svůj ostravský debut vybral příběh, který se klidně mohl stát kdekoliv v někdejším Československu.

„Vilikovský se na 70. léta divá v tomto případě takovou komediální optikou a vytahuje průměrného až nezajímavého člověka, který nemá žádný názorový aparát a jehož jediným heslem je, že nechce močit proti větru, ale zároveň chce něco dokázat v rámci možností, které má,“ říká režisér.

Literární předloha, v originále nazvaná jako Príbeh ozajského človeka, vyšla na Slovensku teprve nedávno, v roce 2014. Život bezejmenného čtyřicátníka v ní Pavel Vilikovský popisuje formou deníkových záznamů. Autor dramatizace Miro Dacho ale zvolil jiný přístup.

„Mluví se o tom v úvodu i v závěru inscenace, že je to deník a že hlavní hrdina si píše deník, ale datum nebo přechody z jednoho dne do druhého – toho jsme se zbavili, abychom se mohli více soustředit na samotný příběh hrdiny,“ vysvětluje Dacho.

Další výraznou změnou je v divadelní adaptaci rozdělení hlavní postavy mezi tři různé herce. „To nám umožnilo poukázat na procesy, které se odehrávají v něm. V tomto se to daří dostat od té literatury více do nějaké divadelní polohy,“ vysvětluje režisér Lukáš Brutovský.

Tragikomické životní eskapády hlavního hrdiny doprovází po celou dobu inscenace také živá dechovka. Zní na scéně při úvodní oslavě čtyřicátin, do příběhu vstupuje i v podobě jednotlivých nástrojů a společně si ji zazpívají i všichni tři hlavní protagonisté opravdického člověka – Vladimír Polák, František Večeřa a František Strnad.

Deník mého otce aneb Příběh opravdického člověka má českou premiéru dnes od 18:30 v Divadle Antonína Dvořáka.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio