Divadlo Mír bojuje o přežití pomocí online představení

2. duben 2020

Divadla v kraji se snaží fungovat v omezeném režimu aspoň online. Například soukromé Divadlo Mír, které žije jen ze zisku ze vstupného, nabízí přes internetový kanál i interaktivní improvizační show Tři tygři. Lidé mohou hercům zadat téma, na které mají zahrát scénku, ale přitom mohou i přispět do virtuální kasičky.

„Je to vlastně jediná možnost, jak se k divákům můžeme dostat. A nezastírám, že je to v tuto chvíli taky jediná možnost, jak získat a vydělat nějaké peníze,“ říká Albert Čuba, herec a majitel divadla.

Tři tygři je improvizační show vycházející z Ruské rulety Oldřicha Kaisera a Jiřího Lábuse. „Diváci nám online do komentářů pod streamem píší různá témata a my vždycky jedno vybereme a během písničky rychle připravíme,“ dodává Čuba.

Nouzový stav pro toto ostravské soukromé divadlo znamená velké ztráty. „Je to zásah až absolutní. Měli jsme dvě možnosti – buď zavřít firmu a vyhlásit bankrot, nebo se pokusit realizovat to vkukné, virtuální klobouček, kdy lidé mají možnost nám poslat jakoukoliv částku. Nám se to líbí, protože je to takový návrat ke kořenům pouličního divadla,“ dodává Albert Čuba.

V online improvizační show účinkuje také herec Štěpán Kozub. „A tady na jevišti je zvláštní nemít odezvu od diváka, protože hrajete na jevišti a nikdo se nesměje,“ říká herec.

Divadlo pak bude online uvádět i některé své záznamy představení a plánuje i videoinscenaci.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související