Dlouho plánovaná obnova nádraží v Ostravě-Vítkovicích začne za měsíc

8. duben 2024

Nádraží v Ostravě-Vítkovicích hrozil zánik, teď se připravuje jeho rekonstrukce. Správci železnice obnoví prvky bruselského stylu od architekta Josefa Dandy. Měli ale ještě jeden úkol: vymyslet, čím budovu naplnit. Dřív odsud tisíce lidí jezdili za prací do huti nebo na výlet do Beskyd. Teď denně obslouží jen desítky cestujících. Nádražní budovy mají začít sloužit místním obyvatelům jako nové centrum zanedbané čtvrti.

„Jako dítě jsem odtud jezdila a to tu žilo, bylo to tu nádherné,“ vzpomíná paní Soňa, že když byla malá, mozaiky na nádraží zářily jako drahokamy. Železniční stanice byla architektonickou perlou. Ve stylu, kterým se Československo i v dobách totality dotklo nejvyšší umělecké kvality.

„Vítkovické nádraží je opravdu příznačný doklad bruselského stylu. Především je to taky ukázka využití skla v architektuře,“ říká historik architektury Martin Strakoš. Mluví o tom, jak nádraží vypadalo dřív. Dnes je to spíš zašlá sláva. Část skleněných tabulí nahradily dřevěné desky, obklady jsou opadané, a i uvnitř budovy na cestujícího padne spíš splín.

Nádraží je na takzvané Polanecké spojce, která spojuje ostravská nádraží Svinov a Kunčice. Budova byla postavena v 60. letech minulého století v takzvaném bruselském stylu, jde o vrcholné dílo architekta Josefa Dandy. Pro potřeby současné železnice je ale budova předimenzovaná a léta chátrá. V roce 2020 ministerstvo kultury prohlásilo výpravní budovu za kulturní památku.

V rohu haly si chystá záběr dvojice fotografů. Kristian a Dietmar přijeli z Berlína a diví se, jak budova zchátrala. „Když to vidíte každý den, tak si možná neuvědomujete, jak je to krásné. My přijíždíme jen jednou za čas a nám se to velice líbí. Těšíme se, až to bude v lepším stavu,“ říkají.

Prý zase za dva roky znovu přijedou. To už by zase měly mozaiky zářit a prosklenou fasádou dovnitř svítit slunce. A většinou prázdné prostory by měly zaplnit obchody, kanceláře i pracovníci Úřadu práce ČR, kteří se sem přesunou odjinud.

Starosta obvodu Richard Čermák (Ostravak) chce oživit i prázdnou plochu před nádražím. „Pohráváme si s myšlenkou, že by tady mohlo vzniknout muzeum dopravy. A kdyby ne, tak možná nějaké dětské hřiště, lavičky, parčík. Těch nápadů je více,“ říká.

V době, kdy tu už tolik lidí vlaky necestuje, je to plán, jak může být velkolepá nádražní budova užitečná.

Spustit audio

Související