Z někdejší nádražní haly v Havířově je multifunkční sportoviště Fénix

16. září 2022 10:32

Tam, kde dříve stály fronty na jízdenky, jsou dnes hřiště a lezecké stěny. V Havířově po několika letech skončila rekonstrukce nádražní haly. Ta dlouho chátrala a už to vypadalo, že se bude bourat. Teď je z ní multifunkční sportovní hala. A žáci havířovských škol pro ni vybrali příznačné jméno – Fénix.

Dominantou haly je schodiště a velká mozaika. „Když jsem byla malá, jezdívaly jsme s babičkou na chatu a babička tady kupovala jízdenky a já jsem s úžasem koukala na tu krásnou mozaiku, která nám tady zůstala zachovaná,“ vzpomíná Hana Dvořáková, která vede Havířovskou kroniku. „A když to pak tady bylo prázdné, tak jsem docenila i ty schody,“ dodává.

Nádražní hale v bruselském stylu hrozila ještě před 11 lety demolice. Proti té se tehdy postavila řada odborníků z celého Česka i samotných občanů. Podle architekta Daniela Labuzíka šlo už v době vzniku o unikátní stavbu.

„Návrh budovy je šitý na míru provozu cestujících s vysokou exteriérovou a interiérovou hodnotou stavby včetně v té době zlomových nebo průkopnických stavebních technologií. Bylo by velkým omylem ji bourat a přijít o ni,“ míní Labuzík.

Interiér vlakového nádraží v Havířově

Kromě schodiště a velké mozaiky s holubicí zůstal zachovaný také plastický strop. „Retušovaly se některé degradované části v úrovni toho úžlabí. Čili je to sanováno a nově vymalováno, ale původní ráz je zachovaný,“ popisuje zástupce stavební firmy Miroslav Janíček.

Milovníci sportu v hale najdou třeba volejbalové a badmintonové hřiště, horolezecké stěny nebo bowlingové dráhy. Veřejnosti se otevře během několika týdnů.

Opravená výpravní hala havířovského nádraží
Spustit audio

Související