Dnes 46leté kino Luna chytlo druhý dech. Čím žije?

1. listopad 2016

Už 46 let navštěvují malí i velcí fandové filmu kino Luna v Ostravě-Zábřehu. Kino bylo znovuotevřeno po rekonstrukci loni v březnu. I nadále se v něm kromě promítání filmů konají koncerty, nejrůznější vystoupení, setkávání seniorů, kteří zde pracovali na ‚Seniorpunči‘, a nově i přímé přenosy z Metropolitní opery v New Yorku.

„V rámci projektu modernizace exteriéru a interiéru jsme zkrásněli, kino září novotou. Venku před kinem je to taková nadčasová záležitost pro děti, než začne představení, můžou si tady zaskotačit. Máme tady vodní laguny, hrajeme si s fontánkami a vodotrysky,“ říká vedoucí kina Luna Jana Dulíková.

Pan Jiří Polák jako promítač v kině pracuje už dvě desetiletí. Důvěrně to tady zná ale mnohem déle. Jak říká, chodit sem začal už v sedmdesátých letech.

Luna disponuje největším kinosálem v Ostravě, má kapacitu 522 míst. Je také jedním z prvních, které disponovalo širokoúhlým plátnem. Kromě Luny se jím v krajském městě mohla pochlubit ještě kina Mír a Vesmír.

Interiér se světelnými lištami v podlaze

„To plátno má dvacet metrů na délku a kolem devíti metrů má na výšku,“ upřesňuje pan Polák, pro kterého se pracoviště výrazně proměnilo. V promítací kabině má několik obrazovek a jeden promítací přístroj. „Dříve tady po stranách stály dva 70milimetrové stroje, diaprojektor, byly tady dva 35milimetrové promítací stroje. Bylo to i poměrně hlučné,“ vzpomíná.

„Krok za krokem jsme sledovali, jak se to naše kino proměňuje. Přece už má 46 let. Bylo dost vybydlené, vyčerpané a teď zase chytlo druhý dech,“ dodává Jana Dulíková.

autor: dam
Spustit audio