Dny NATO, Den pro seniory v zoo, Hornický den... Vyberte si z našich tipů

14. září 2023

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Pátek 15. září

Dětský den v Trojhalí
V Trojhalí Karolina v Ostravě je v pátek dětský den. Připraveny jsou nafukovací atrakce a doprovodný program s pohádkovými bytostmi. Vstup je zdarma, akce začíná ve 14 hodin.

Zámecká noc v Bruntále
A Muzeum v Bruntále pořádá Zámeckou noc. Na programu jsou netradiční prohlídky expozic s překvapením, vernisáž výstavy Mák a pro děti jsou připraveny tvořivé dílny. To vše v pátek mezi 17. a 21. hodinou.

Návrat orla skalního – Hukvaldy
V centru Hubert v Huvaldech se lidé mohou v pátek od 18 hodin seznámit s projektem návratu orla skalního do České republiky. Přednášet tam bude ekolog a ornitolog Petr Orel, který je vedoucím nejstarší záchranné stanice ve střední Evropě v Bartošovicích u Nového Jičína.

Orel skalní

Bára Basiková v Bohumíně
A kostel Slezské církve evangelické v Bohumíně na Masarykově třídě v pátek rozezní zpěv Báry Basikové. Zpěvačku doprovodí na klavír Luboš Přibyl. Začátek koncertu je v 19 hodin.

Air Force Band v katedrále
V Ostravě v pátek vystoupí dechový soubor vzdušných sil armády USA. Air Force Band bude hrát v katedrále Božského Spasitele. Na pestrý repertoár, který baví příznivce různých hudebních žánrů, se mohou posluchači těšit od 19 hodin. 

Sobota 16. září 

Dny NATO
Fanoušci a příznivci vojenské techniky mohou o víkendu zamířit na ostravské letiště Leoše Janáčka. Koná se tam už 23. ročník největší bezpečnostní přehlídky ve střední Evropě Dny NATO. Brány areálu jsou dnes otevřeny od 8:30 do 18 hodin.

Stíhačka F-35

Fajne léto v Zemědělském muzeu
V ostravském Zemědělském muzeu budou ovce valašky a hudebníci tam budou hrát na trombity. A to v rámci akce Fajne léto. Sobotní program mezi 10. a 15. hodinou zahrnuje také ukázky zpracování ovčí vlny, kovářského řemesla, dřevěné dílny i zážitkové jízdy na vlečce.

Hornický den v Budišově n. B.
Geopark Krajina Břidlice zve v sobotu na Hornický den. Koná se v Budišově nad Budišovkou. Součástí programu bude Mistrovství České republiky ve štípání břidlice. Začátek je ve 13 hodin na Halaškově náměstí, budou tam i ukázky řemesel, výstava fotografií či prezentace důlních záchranářů.

Burčákobraní v Českém Těšíně
V sobotu na náměstí ČSA v Českém Těšíně začíná v 15 hodin Burčákobraní. Na akci vystoupí mažoretky, kapela Druhá náhoda, dechová hudba Šohajka, Veselá heligonka a další umělci.

Den pro seniory v zoo
A další pozvánka míří do zoo. V Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava se uskuteční tradiční akce pro seniory. Tento den budou mít lidé nad 60 let volný vstup do zoo a připraven pro ně bude i speciální doprovodný program včetně komentovaných prohlídek či výstavy mapující historii zoo.

Nový samec žirafy Rothschildovy

Neděle 17. září

Den rodin v Kopřivnici
V kopřivnickém Muzeu nákladních automobilů Tatra je v neděli Den rodin. Akce se koná na podporu pěstounství. Pro návštěvníky je připravený od 13 hodin zábavný program. V rámci akce si také mohou bezplatně prohlédnout muzeum, a to od 10 do 16 hodin.

Sraz veteránu v Orlové
Na Starém náměstí v Orlové mají v neděli sraz historická vozidla. Od 9 hodin budou veteráni připraveni na prohlídku pro zájemce, v 11.30 pak startují na okružní jízdu městem.

SHF v Bystřici
A další koncert Svatováclavského hudebního festivalu v neděli rozezvučí evangelický kostel v Bystřici. Začíná ve 14 hodin. Na programu jsou například díla Josefa Suka či Leoše Janáčka. V podání Slovenského komorního orchestru.

Mobilní planetárium ve Frýdku-Místku
Mobilní planetárium zavítá do frýdeckomísteckého Faunaparku. A to v neděli mezi 15. a 18. hodinou. Nabídne promítání vzdělávacích filmů a show nejen o hvězdách a vesmíru na planetární kupoli.

Spustit audio