Do Beskyd začnou jezdit ekologické autobusy

11. červen 2018 11:10
Zprávy , Zprávy

Změnu připravil Moravskoslezský kraj, který dopravní spojení zajišťuje. Linky budou zajíždět i do Ostravice, kde začíná jedna z hlavních tras na Lysou horu. Obec přitom chce vyjít vstříc i těm, kteří přijíždějí auty a do dvou let jim nabídnout více parkovacích míst.

„Přijeli jsme vlakem, je to tady naše srdeční záležitost, chodíme často do hor,“ říkají Jiřina s Jaroslavem, důchodci, kteří s batůžky na zádech vyrážejí na túru.

Turisty sem do Ostravice přepravují i autobusy, nově budou jen ekologické. „I Beskydy jsou obsluhované krajskými autobusy, které se od prosince mění. Všude budou jezdit autobusy na CNG, budou novější a budou mít nižší spotřebu. Exhalací tak bude ve vzduchu méně,“ potvrzuje náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS).

Počet turistů, kteří do Ostravice přijíždějí, přitom roste. Obec proto chystá rozšíření parkoviště, a to vedle stávajícího nádraží. „Zrušením železniční vlečky se uvolnil další prostor a tam vznikne dalších 150 parkovacích míst,“ říká starosta obce Ostravice Miroslav Mališ (TOP 09).

Obec má v plánu i další zlepšení služeb pro turisty. S kolonami ale ti, kteří přijíždějí auty třeba v pátek odpoledne nebo v sobotu, musejí počítat. „Pro budování nějakého rozšíření komunikací tady není prostor. Vidím tady obrovský potenciál v železniční dopravě právě pro ty jednodenní výlety. Návštěvníci si tak mohou dát i pivko v našem pivovárku,“ zve starosta.

Díky plánované modernizace trati do Ostravice by turisté mohli být z měst v horách navíc daleko rychleji než dosud. Začátek úprav na trati se ale stále posouvá.

autor: iha
Spustit audio