Do dvou let získá hrabyňský památník lidskou tvář

6. duben 2006

Už několik let se hovoří o nutné opravě válečného památníku v Hrabyni na Opavsku. Monumentální stavba už nedokáže odolávat nepříznivému počasí a modernizace je nutná i proto, aby dílo poplatné minulé době bylo zase atraktivní. Oprava spolyká zhruba 160 miliónů korun a právě cena byla jedním z důvodů velkého zdržení.

Před pěti lety se počítalo se zhruba 110 milióny korun, ale za tuto cenu nebyla žádná firma schopna udělat z památníku něco nového, lepšího a modernějšího. Kdo tento lidský výtvor zná, tak tato slova potvrdí. Masa betonu nutně potřebuje opravu.

Logo

"Budou se tam budovat přístupové rampy, výtah, změnit se musí i systém vytápění, který je zastaralý. Další velkou částí opravy by měla být oprava symbolického hřbitova. Je to důstojné místo piety, které by mělo dostat zasloužené pozornosti," řekla vedoucí památníku Jana Horáková.

Hrabyňský památník patří mezi oficiální pietní místa v České republice. A mezi několik málo těch, které se věnují druhé světové válce. Mluvčí ministerstva kultury Ludmila Kadrnková potvrdila, za 110 miliónů by se tak velká rekonstrukce skutečně nezvládla. Takže výběrové řízení platí.

"Musím k tomu upřesnit, že všechny nabídky výrazně překročily původně navrhovaný rozpočet, a to z toho důvodu, že usnesení, které vlastně zadalo ministerstvo kultury, je rehabilitace toho památníku. Bylo vydáno v roce 2001 a od té doby došlo k úpravě sazby DPH a ke zvýšení cen stavebních prací a výrobků. Firma, která byla ve výběrovém řízení zvolena, předložila nejnižší nabídku a je to zhruba 160 milionů korun," upřesnila mluvčí ministerstva.

Památník má v péči Slezské zemské muzeum v Opavě. Ředitel Jaromír Kalus je přesvědčen, že do dvou let bude oprava hotova. "Památník za ta léta chátrá, nebyl až tak dobře postaven. Změní se úpravy kolem něho, pak samozřejmě dojde i k rekonstrukci a modernizaci vnitřních prostor, budou tam i moderní prezentační technologie. Myslím si, že to bude velmi zajímavé, zvláště pak pro naši mládež, pro kterou to taky děláme."

I když by měl památník zlidštit svou tvář, bude stále sloužit vojenským slavnostem. A třeba i veteránům, kteří se tady chtějí scházet a vzpomínat. Betonová hora na kopci u Hrabyně na Opavsku udivuje snad každého, kdo zdejší dominantu nezná. Za dva roky bude možná všechno jinak.

autor: mrk
Spustit audio