Do kin jdou Vlny. Základ pro příběh mohl dát Mádlovi i trest na vysoké škole

14. srpen 2024

Do kin vstupuje film Vlny. Interview s režisérem Jiřím Mádlem, producentkou Monikou Kristl a herci Marií Annou Kupcovou a Danielem Tůmou pořídil Český rozhlas Ostrava u příležitosti ostravské předpremiéry tohoto filmu.

Nový český film Jiřího Mádla Vlny nás zanese do okupačního roku 1968 a do prostor Československého rozhlasu. A před několika dny probíhala akce s premiérou spojená – předpremiérové projekce na čtyřech místech v republice. Jedním z těch míst byla taky Ostrava, konkrétně amfiteátr DK Poklad.

Na letošním ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech si film Vlny získal ocenění Nejúspěšnější divácký film. A jeho aktéři si vychutnávali ovace, které trvaly téměř 10 minut.

„Na vysoké škole jsem studoval žurnalistiku, neměl jsem dostatečnou účast na přednáškách a za trest jsem dostal zpracovat historii Československého a Českého rozhlasu. To se psal rok 2009. Byla to velká knížka, která má 700 stran, jmenuje se Od mikrofonu k posluchačům. Četl jsem ji opravdu celou, ale nejlepší pro mě bylo 17 stran o redakci mezinárodního života,“ říkal v úvodu rozhovoru v porubském amfiteátru Jiří Mádl.

Kateřina Huberová a Jiří Mádl

„Měl jsem pocit, že ty události znám, a pak jsem zjistil, že vím úplný prd. A zjistil jsem, že i lidi, kterých se ptám, vlastně nic nevědí. Měl jsem tím pádem pocit, že na té časové přímce a na takto důležité události je obrovská díra. A možná, že je to pro tvůrce poklad, když zjistí, že ve známých událostech je něco úplně neobjeveného,“ popisoval režisér.

Postupně si dohledával informace, šel do rozhlasu, pak se potkal i s přímými účastníky. To už byl rok 2012. „Pak, když jsem měl nějakou kostru příběhu, potkal jsem producentku Moniku Kristlovou. Jí se to líbilo. To už se psal rok 2014. Vy víte, co je teď za rok, takže trvalo to dlouho,“ dodává v rozhovoru Mádl.

O filmu

Film Vlny vtáhne diváky do Prahy 60. let. Z rozhlasových přijímačů hraje rokenrol, studentské revolty mění svět a v proslulé redakci Československého rozhlasu působí pod vedením Milana Weinera novinářské celebrity své doby, jejichž plakáty zdobí zdi mnoha domácností.

Mezi tehdejší žurnalistické ikony Jiřího Dienstbiera, Věru Šťovíčkovou nebo Luboše Dobrovského se dostává mladík Tomáš. Vlastně tak trochu omylem, místo v redakci bylo snem jeho mladšího bratra Pavla. Tomáš se dosud staral hlavně o to, aby byli oba v bezpečí. Netuší ale, že místní redaktoři jsou v hledáčku tajných služeb. Ty se o jejich činnost začnou zajímat o to víc, když se objeví nahrávka, jejíž odvysílání by mohlo změnit osudy mnohých. Čas se krátí, napětí narůstá, je třeba jednat.

Táňa Pauhofová, Stanislav Majer a Vojtěch Vodochodský ve snímku Vlny

Stane se Tomáš jedním z těch, kdo se zapíší do historie, nebo bude chránit nezletilého sourozence, toho posledního, kdo mu po smrti rodičů zbyl? Napínavý thriller Jiřího Mádla o důležitosti rodiny, boji za svobodu a jedné nahrávce, která může změnit běh dějin, byl premiérově uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin Vlny oficiálně vplují 15. srpna.

Bratři Tomáš a Pavel v podání Vojtěcha Vodochodského a Ondřeje Stupky

Do filmu režisér obsadil Vojtěcha Vodochodského, Tatianu Pauhofovou, Stanislava Majera, Vojtěcha Kotka, Mariku Šoposkou, Petra Lněničku, Matyáše Řezníčka, Petra Halíčka, Martina Hofmanna, Jacoba Erftemeijera, Jana Nedbala, Tomáše Maštalíra nebo Igora Bareše.

Scénář a režie: Jiří Mádl, producentka: Dawson Films – Monika Kristl, dramaturgové: Marcela Pittermanová, Jack Sidey, kamera: Martin Žiaran, střih: Filip Malásek, hudba: Simon Goff, zvuk: Viktor Ekrt

Spustit audio

Související