Do nemocnic v kraji opět míří dobrovolníci a studenti, aby pomohli zdravotníkům

12. listopad 2021 06:10

Nemocnice v Moravskoslezském kraji zase hledají dobrovolníky a studenty. Zdravotnická zařízení už se totiž opět plní pacienty s covidem a dobrovolníci zátěž pomáhají zdravotníkům zvládnout. Třeba do nemocnice v Bohumíně nastupuje deset dobrovolníků a posílí směny na odděleních.

„Dělám v podstatě ošetřovatelskou práci. Starám se o pacienty, podávám jim jídlo, starám se o dezinfekci a jsem k ruce sestře,“ říká Kateřina Zagorová, která v nemocnici pomáhala už při předchozích vlnách koronaviru.

Čtěte také

Výzvu s prosbou o pomoc bohumínská nemocnice vyhlásila na začátku listopadu, když se epidemická situace začala zhoršovat. Kateřina opět nezaváhala. „Výzvu mi ukázala mamka a tak jsem si řekla, že když je znovu potřeba, tak proč ne,“ říká.

V nemocnici už pomáhala při minulých vlnách koronaviru. Ovlivnilo to i její studium. „Začala jsem studovat právo ve veřejné správě a po dobrovolničení tady jsem se rozhodla, že začnu studovat zdravotní školu. Můžu říct, že jsem se v tom našla,“ dodává.

Je to hlavně psychicky namáhavá práce, říká studentka. Při minulé vlně se tu setkala i se smrtí. „Moje maminka i moje babička jsou zdravotní sestry. Myslím, že jsme doma celkově tvrdí lidé, takže mě to úplně nerozhodilo,“ svěřuje se Kateřina.

Pacientů přibývá

Ještě minulý týden bylo v bohumínské nemocnici 5 pacientů s covidem, teď už vyčleněné oddělení plné, je tam 15 lidí. Na péči o ně je potřeba více personálu.

Manažerku ošetřovatelské péče Zinu Nováčkovou potěšilo, že lidé rychle na prosbu o pomoc zareagovali. „Máme asi deset dobrovolníků, kteří nastupují průběžně. Čím dřív, tím líp, každá ruka dobrá,“ říká Nováčková.

Nejde o klasické dobrovolníky. Lidé, kteří tady přišli pomáhat, dostanou od nemocnice odměnu. V minulé vlně se osvědčili a ulevili přetíženým zdravotníkům.

„Sotva se ti zdravotníci přes prázdninové měsíce nadechli, tak to máme tady zpátky. Už i ta psychika je jakoby trošku narušená a bude to horší. Trošku se toho obávám, protože pacienti přibývají,“ uzavírá manažerka Zita Nováčková z nemocnice.

Spustit audio

Související