Do Ostravy se po 40 letech vrací Folkový kolotoč. Zahraje i Jaromír Nohavica

11. únor 2022 08:45

Do Ostravy se letos po skoro 40 letech vrací Folkový kolotoč. Hudební akce byla v 70. a 80. letech minulého století fenoménem a začínal na ní například Jaromír Nohavica. Festival letos v červnu nabídne program na sedmi venkovních i vnitřních scénách Kulturního Domu Poklad v Ostravě-Porubě.

Žamboši, Jaromír Nohavica nebo třeba Hradišťan. To je jen několik z více než 60 umělců, kteří vystoupí na jubilejním 10. ročníku Folkového kolotoče. Festival se do Ostravy vrací po skoro čtyřiceti letech.

„Devadesát procent všech ostatních festivalů je uděláno tak, že se lidé sejdou, rychle se rozejdou. Zatímco u toho Kolotoče oni najednou žijí tři dny spolu. Skoro žádný z těch interpretů nehraje jednou – hraje dvakrát, někdy třikrát, i čtyřikrát, rozloží se to do těch tří dnů. V tomhle smyslu je ten Kolotoč jiný a de facto navazuje na to, co bylo,“ popisuje dramaturg Milan Kaplan, který kdysi stál u zrodu této hudební akce.

Tisková konference k obnovení Folkového kolotoče. Zleva: Jan Žamboch, Darina Daňková, Milan Kaplan

Na atmosféru minulých ročníků festivalu vzpomíná i Jaromír Nohavica: „Z toho všeho, na co si vzpomínám, je to, co mi dnes trošku chybí – a to je ta pospolitost. To, že jsme se potkali, všichni jsme se vídali jak na pódiích, tak v zákulisí.“

V Domě kultury Poklad i v jeho venkovním amfiteátru bude k dispozici sedm scén. Nabídnou koncerty, workshopy i filmové projekce. „Budou využity všechny prostory – malé sály, velké sály, kinosál. Venku se těšíme na koncerty na letní scéně Amfi. Poskytneme i prostor pro buskery v parku,“ doplňuje jednatelka kulturního domu Darina Daňková.

Soutěž pro začínající interprety

Součástí folkového festivalu je i soutěž pro začínající interprety, kteří mohou nahrát a zaslat cover verzi písníčky Zatanči Jarka Nohavici. Vítěz pak bude moci natáčet ve studiu ostravského rozhlasu.

„Cenou je natáčení v našem legendárním hudebním Studiu 1. Ostravský rozhlas, tehdy ještě československý, byl u těch minulých ročníků Folkového kolotoče. Máme spousty nahrávek a posluchači je zanedlouho uslyší v nové rubrice, kterou chystáme s Milanem Kaplanem,“ říká vedoucí programu Českého rozhlasu Ostrava Richard Piskala.

Folkový kolotoč se bude konat první víkend v červnu.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související