Dobročinný projekt hokejových brankářů Saves Help předal dvě ze sedmi para saní

13. listopad 2019 23:54

Začínající para hokejisté Daniel Bařák z Těrlicka a Josef Panák z Hodonína dostali od projektu Saves Help zbrusu nové para saně dovezené z Kanady. Hokejoví brankáři, které sdružuje extřinecký Šimon Hrubec, totiž posílají za každý svůj zápasový zákrok desetikorunu a v nultém ročníku vybrali čtvrt milionu.

První ze sedmi para saní předával olomoucký extraligový brankář Jan Lukáš začínajícímu para hokejistovi Zlína Josefu Panákovi. Ten před více než rokem prodělal po vrozeném zkrácení Achillovy šlachy dobrovolnou amputaci nohy a teď se rozhodl pro para hokej.

„Nemohl jsem dělat žádné takové sporty kvůli nohám, protože jsem měl vrozenou pes equinovarus. Proto jsem se rozhodl i pro dobrovolnou amputaci. A vůbec toho nelituji, právě to mne nakoplo. Ta myšlenka se ve mě zrodila v lázních po amputaci,“ popisuje v reportáži Josef Panák.

Teď dostal nové para saně stejně jako Daniel Bařák z Těrlicka. Ten přišel o nohu už ve dvou letech, kdy se nešťastně dostal na kukuřičném poli pod kombajn. Jezdí na kole downhill a v zimě se chce ve Studénce věnovat para hokeji, teď na nových saních.

„Jsou lepší v tom, že jsou profi. Je to kanadská výroba a tam to mají už zmáknuté. Saně mají lepší sedák, který si budu moci nastavit podle sebe. Lépe vydržím celou hrací dobu v těchto saních sedět,“ vysvětluje Bařák.

Aktuálně reprezentační brankář Šimon Hrubec eviduje v projektu 39 hokejových gólmanů a na kontě je zatím dalších 107 tisíc korun. „Všichni si to sčítají a asi na konci sezóny to budeme posílat, ale samozřejmě je pro mne příjemnější, když je těch zákroků víc. Občas mi ta myšlenka proběhne hlavou – a teď mám dalších deset korun, super! Takže je to radost,“ doplňuje olomoucký hokejista Jan Lukáš.

autor: ddp
Spustit audio

Související