Dokonalý letní piškotový zákusek s angreštem a sněhovou čepicí od Jiřího Pospíšila chutná jako lahodná zmrzlina

Tenhle dezert Jiřího Pospíšila z Rudy nad Moravou vás dostane. Piškotové těsto s bohatou vrstvou máslovo-vanilkového krému se perfektně snoubí s kyselou chutí angreštu. A angrešt má v Pochoutkovém roce premiéru. Peče se jen korpus, zbytek vychladíte v lednici. Rozhodně zkuste!

Ingredience
  • Na piškot:
  • 5 vajec
  • 5 lžic cukru
  • 5 lžic polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  •  
  • Na vymazání plechu:
  • oříšek másla
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  •  
  • Na máslový krém:
  • 500 ml mléka
  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • 5 žloutků
  • 500 g másla
  • 3 vanilkové cukry
  • 500 g kompotovaného angreštu (asi 2 sklenice kompotu)
  •  
  • Na sněhový krém:
  • 5 bílků
  • 1 špetka soli
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g pískového cukr
  • 50 g hořké čokolády na vaření

Postup

Do šlehače dáme 5 vajec a 5 lžic cukru krystal a na plné otáčky necháme 10 minut prošlehat do nadýchané pěny.

Do pěny postupně zlehka vmícháme 5 lžic mouky a následně 2 lžíce prosetého kakaa. Zapracováváme lehce stěrkou, aby pěna nespadla na dno.

Kakaovou pěnu vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, uhladíme a pečeme v troubě při 160 °C přibližně 20 minut. Upečený piškot poznáme tak, že se bude oddělovat od stěn plechu.

Mezitím si připravíme krém. Oba pudinky rozmícháme v polovině množství mléka. Druhou polovinu ohřejeme na sporáku a následně do něj přilijeme pudinkové mléko. Přivedeme k varu a necháme 2–3 minuty za stálého míchání provařit na mírném plameni.

Pudink vychladíme a potom ho vložíme do robotu. Vymícháme hladký pudink. Postupně do něj zašleháme syrové žloutky, vanilkové cukry a změklé máslo pokrájené na kostičky.

Máslovo-vaječný krém hezky uhladíme na vrchu upečeného piškotu, poklademe angreštem (čerstvý nebo kompotovaný) a lehce ho stěrkou zatlačíme do krému.

Na sněhovou čepici nejdříve vyšleháme v robotu 5 bílků do polotuhého sněhu.

Potom se šleháním pokračujeme nad vodní lázní. Přidáme přitom oba cukry. Vyšlehaný sníh s cukrem pak navrstvíme na krém. Uděláme na něm vidličkou vlnky a na to nastrouháme čokoládu na vaření.

Hotový zákusek necháme nejlépe přes noc uležet v lednici, ale už i za hodinu docílíme tuhé konzistence a můžeme konzumovat.

Jiří Pospíšil

Recept se u nich v rodině dělá skoro 40 let. Jeho paní ho objevila v nějakém časopise a jako svůj originální příspěvek použila do krému angrešt. Manželka pana Pospíšila už odešla, ale on ho peče dál, aby se na něj ani na ni nezapomnělo. Byla to skvělá a moc hodná žena, jak říká.

Pan Pospíšil vaří a peče rád. Dokonce se každý víkend těší na návštěvu svých vnoučat a pravnoučat a rád pro ně připravuje dobroty. Také pro nás nachystal výborný oběd – domácí slepičí polévku, sekanou s kaší, dýňový kompot a dva druhy zákusků. A hlavně s ním byla legrace a čerpali jsme z něj jeho životní elán.

Patrik Rozehnal a Jiří Pospíšil

Související