Dominantou Blahutovic na Novojičínsku je nově otevřená rozhledna

27. srpen 2021 14:47

Je vysoká necelých 30 metrů a uvidíte ji už z dálky. V Blahutovicích na Novojičínsku mají novou rozhlednu. Stavba rozhledny tam stála přes 10 milionů korun.

Točité kovové schody, ochoz v patnáctimetrové výšce, špička rozhledny ve 27,5 metrech. Trochu fouká, když stoupáte nahoru, dobré oblečení se teď hodí. První oficiální prohlídku si nenechala ujít spousta lidí z Blahutovic.

Slavnostní otevření rozhledny v Blahutovicích

Byla to velká investice, ale všechno dopadlo dobře, oddechl si starosta Jeseníku nad Odrou, kam Blahutovice patří, Tomáš Machýček (SNK). „Výstavba trvala necelý rok. Dříve nedaleko odtud stával větrný mlýn a my jsme si pohrávali s myšlenkou, jestli bychom ho neobnovili,“ připomněl starosta.

Byl to i souboj s časem. Ve stavebnictví je to teď velmi těžké. „Když se podívám, jak raketově stoupají náklady na jakoukoli stavbu, tak jsme to stihli za minutu dvanáct,“ dodal starosta.

V poslední době i tady viditelně přibylo cykloturistů. Takže můžou si teď udělat odbočku z cyklostezky v Jeseníku nad Odrou sem do Blahutovic. Třeba i proto, že tato rozhledna zařazená do sítě rozhleden Silesianka, je otevřená non stop každý den. Jako jedna z mála v okolí, A v noci svítí.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související